Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea articolului 105 din Legea educatiei, astfel incat personalul didactic auxiliar sa poata beneficia de decontarea cheltuielilor pentru naveta.

Potrivit expunerii de motive la propunerea legislativa, in momentul de fata, Legea educatiei nationale prevede ca personalul din invatamantul preuniversitar este format din personal didactic, personal didactic auxiliar si personal administrativ sau nedidactic, acest lucru insemnand ca personalul didactic este distinct de personalul didactic auxiliar.

In conditiile in care articolul 105 din Legea educatiei prevede ca decontarea cheltuielilor pentru naveta se efectueaza numai pentru cadrele didactice, in aceasta denumire nefiind inclus si personalul auxiliar, s-a ajuns la situatia in care personalul auxiliar, care este destul de numeros la nivelul intregii tari, sa nu beneficieze de decontarea transportului.

Citeste si:

"Acest lucru are un impact financiar destul de mare asupra persoanelor aflate in aceasta situatie, deoarece cheltuielile cu transportul pot ajunge si la 300 de lei pe luna, in conditiile in care salariul este in jurul sumei de 1.000 de lei", se mai arata in expunerea de motive. Astfel, propunerea legislativa adauga un nou alineat la articolul 105 din Legea educatiei, prin care se insereaza, alaturi de cadrele didactice, si personalul didactic auxiliar, ca beneficiar al decontarii transportului.

Comisia de invatamant a adoptat un raport de admitere a propunerii legislative. Propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice si a fost respinsa la Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional in acest caz. Initiativa legislativa a fost semnata de senatorii PSD Ecaterina Andronescu, Adrian Anghel, Niculae Badalau, Florian Dorel Bodog, Marius-Sorin-Ovidiu Bota, Catalin Croitoru, Doina-Elena Federovici, Gabriela Firea, Mitu Augustin-Constantin, Vasile-Cosmin Nicula, Stefan-Radu Oprea, Gheorghe Pop, Pop Liviu-Marian, Daniel Savu, Severin Georgica, Doina Silistru, Daniel-Ionut Barbulescu , precum si deputatii Buicu Corneliu-Florin, Dragomir Viorel Marian, Florea Daniel, Nichita Cristina, Nita Emil, Podasca Gabriela-Maria si Tataru Florin-Cristian.