Economist Intelligence Unit a alcatuit un clasament privind riscurile izbucnirii unor tensiuni sociale. In categoria tarilor in care exista un "risc foarte mic" de izbucnire a tensiunilor sociale sunt incluse Austria, Danemarca, Japonia, Luxemburg, Norvegia si Elvetia, noteaza Mediafax.

In categoria statelor cu "risc mediu" sunt tari precum Belgia, Marea Britanie, Columbia, Cuba, Franta, Georgia, Ungaria, Israel, Italia, Olanda, Rusia sau Serbia. Romania este considerata de catre EIU drept o tara cu "risc ridicat" de izbucnire a unor tensiuni sociale, alaturi de state precum Albania, Belarus, Bulgaria, Burundi, Camerun, Cambodgia, Iran, Republica Moldova, Pakistan, Filipine, Portugalia, Africa de Sud, Turcia si Ucraina. Riscuri "foarte mari" de izbucnire a unor violente sociale sunt in Egipt, Grecia, Irak, Liban, Libia, Sudan sau Venezuela.

"Diminuarea veniturilor si rata mare a somajului nu sunt urmate mereu de tensiuni sociale. Doar atunci cand problemele economice sunt insotite de alte elemente de vulnerabilitate apare riscul major de instabilitate. Printre factori se numara diferente mari la capitolele venit/inegalitate, politici guvernamentale ineficiente, nivel scazut al indemnizatiilor sociale, tensiuni etnice si episoade precedente de violente. Un factor de o importanta deosebita remarcat in ultimul timp pare sa fi fost erodarea increderii in guvern si in institutii: o criza a democratiei", explica expertii Economist Intelligence Unit.