Ministrul Sanatatii a anuntat vineri ca Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, care are ca obiectiv prioritar imbunatatirea starii de sanatate a romanilor, a fost lansata in dezbatere publica. Documentul este esential in obtinerea de fonduri UE, ceea ce constituie o premiera in sistemul sanitar, potrivit Mediafax.

"Astazi lansam in dezbatere publica Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, un angajament pe care ni l-am luat prin Programul de guvernare, intarit prin Acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, angajament pe care il respectam, care are ca termen de elaborare si prezentare publica data de 31 decembrie 2013. Strategia stabileste principalele directii de politici publice in domeniu, pornind de la intrebarea esentiala «cum vrem sa arate sistemul sanitar din Romania in 2020»", a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, elaborarea Strategiei Nationale a pornit de la analiza datelor relevante cu privire la indicatorii demografici, indicatorii starii de sanatate a populatiei, a resurselor materiale, umane si financiare. De asemenea, analiza a luat in considerare informatiile transmise de catre autoritatile locale, care sunt cel mai aproape de cetateni si cunosc mai bine nevoile locale, precum si consultarile cu reprezentantii si beneficiarii sistemului sanitar.
"Elaborarea acestei strategii este esentiala in obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate, ceea ce constituie o premiera, avand in vedere faptul ca sanatatea nu a beneficiat in exercitiul financiar in curs de posibilitatea accesarii de fonduri europene. Obiectivul principal al Strategiei este imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, iar aceasta trebuie sa se reflecte in cresterea sperantei de viata, prevenirea si reducerea imbolnavirilor si, implicit, in cresterea calitatii vietii, a mai spus ministrul Nicolaescu.

Documentul prezentat urmarese trei arii strategice mari, respectiv: sanatatea publica - maniera in care se raspunde principalelor probleme de sanatate publica; serviciile de sanatate - modalitatea in care se asigura accesul la servicii si optimizarea ofertei de servicii pe niveluri de acordare a acestora; masurile transversale - care presupun abordari intersectoriale, cu impact asupra sistemului sanitar, incluzand aici capacitatea institutionala la toate nivelurile si nevoile de investitii, cum ar fi cele in sistemele informationale si in infrastructura.

In ce priveste sanatatea publica, Strategia Nationala pune preventia ca prioritate care va sta la baza intregii abordari in domeniu. "Preventia se regaseste in toate componentele strategiei. O prima directie principale in sanatatea publica vizeaza reducerea incidentei bolilor netransmisibilecare care constituie in prezent cauzele majore de morbiditate, dizabilitate si mortalitate, cum ar fi bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, cancerele, bolile sistemului digestiv, aparatului respirator, diabetul. Acest obiectiv va fi atins prin masuri precum: evaluarea riscurilor si supravegherea activa a populatiei prin servicii de preventie primara; depistarea in faze incipiente de boala si interventii de screening populational organizat (preventie secundara); extinderea si diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie si de specialitate; asigurarea accesului la proceduri de diagnostic si tratament in domeniul cardiologiei interventionale, a chirurgiei cardiovasculare", a mai spus Nicolaescu.

O alta directie de actiune face referire la reducerea mortalitatii si morbiditatii cauzate de bolile transmisibile, a impactului lor pentru individ si societate, iar pe termen lung fiind vizata diminuarea semnificativa a incidentei lor. In acest domeniu, Strategia are in vedere asigurarea performantei programului national de imunizare si recuperarea capacitatii nationale de productie a vaccinurilor, mentinerea unor rate adecvate de depistare si de succes terapeutic pentru tuberculoza, tratarea ca prioritati de sanatate publica a hepatitei B si C, prin actiunea coordonata si unitara in acest domeniu, mentinerea pentru Romania a profilului de tara cu incidenta redusa a HIV prin masuri comprehensive de prevenire si reducere a riscurilor, a mai spus ministrul Sanatatii.

Alte domenii prioritare pe care Strategia le evidentiaza la capitolul sanatate publica sunt imbunatatirea starii de sanatate si nutritie a femeii si copilului, sanatatea mintala si bolile rare. Componente ale obiectivelor strategice sunt regrupate in cinci planuri multianuale ale Ministerului Sanatatii: Planul National de preventie; Planul National de control al bolilor oncologice; Planul national de control al diabetului; Planul National de control al bolilor cardiovasculare; Planul National de boli rare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri