Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat ca a intrat in vigoare o ordonanta adoptata de Guvern in luna decembrie, potrivit careia toti cetatenii din afara granitelor Uniunii Europene pot intra in Romania fara viza daca detin deja o viza Schengen, conform Mediafax.

Prezenta la Arad, la o dezbatere cu oameni de afaceri pe probleme de legislatie si accesare de fonduri europene, Maria Grapini a declarat ca cetatenii non-europeni nu mai au nevoie, in acest moment, de viza pentru a intra in Romania daca detin viza Schengen.

Grapini a precizat ca a fost publicata si a intrat in vigoare o ordonanta de guvern adoptata in luna decembrie.

"Toti cetatenii din tarile non-europene care au obtinut viza Schengen nu mai au nevoie de viza de Romania. Bulgaria facuse lucrul acesta inaintea noastra", a spus Grapini.

Intrebata daca beneficiarii ordonantei nu sunt doar cetatenii Republicii Moldova, cum lasa sa se inteleaga premierul Victor Ponta in luna decembrie, Grapini a raspuns: "Premierul a spus ca a rezolvat ceva concret pentru Republica Moldova, dar (ordonanta - n.r.) e pentru toata lumea".

Citeste si:
Comisia Europeana a aprobat recapitalizarea CEC Bank
Comisia Europeana a aprobat...

Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism a adaugat ca "Uniunea Europeana se opune" acestei decizii a Guvernului.

"Riscam o amenda, dar problema mea e de ce se opune UE. Adica tot ce spune chiar e corect? Daca tu consideri ca Schengen este un club de elita mai mare decat restul tarilor, atunci de ce spui tu ca celui care are viza Schengen, care a fost super verificat, ii mai trebuie o viza in tara care nu e in Schengen. Da, daca pleaca de la noi intr-o tara Schengen, atunci i-ar trebui viza", a spus Grapini.

Ministrul a declarat ca aceasta ordonanta a aparut la initiativa ministrului de Externe.

"Initiativa a fost a ministrului de Externe, dar si cu solicitarea mea, pentru ca si la Forumul romano-chinez, chinezii au ridicat aceasta problema", a declarat Grapini.

Citeste si:
Care este puterea de cumparare a romanilor comparativ cu alte state
Care este puterea de...

Toti cetatenii moldoveni care au viza Schengen vor putea intra in Romania, incepand cu luna februarie, fara nicio alta viza suplimentara, anunta premierul Victor Ponta in sedinta din 23 decembrie a Guvernului, la inceputul careia a participat si prim-ministrul moldovean, Iurie Leanca.

"Cu vizele am luat decizia si, de la 1 februarie, toti cetatenii moldoveni care au viza Schengen intra in Romania fara nicio alta viza suplimentara. E normal ca, daca au viza pentru tarile din Schengen, sa poata intra si in Romania", spunea Ponta.

El arata ca masura face parte din politica de sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Citeste si:
Marea Britanie: Sedinta extraordinara consacrata Brexit
Marea Britanie: Sedinta...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi