Prezenta la Arad, la o dezbatere cu oameni de afaceri pe probleme de legislatie si accesare de fonduri europene, Maria Grapini a declarat ca cetatenii non-europeni nu mai au nevoie, in acest moment, de viza pentru a intra in Romania daca detin viza Schengen.

Grapini a precizat ca a fost publicata si a intrat in vigoare o ordonanta de guvern adoptata in luna decembrie.

"Toti cetatenii din tarile non-europene care au obtinut viza Schengen nu mai au nevoie de viza de Romania. Bulgaria facuse lucrul acesta inaintea noastra", a spus Grapini.

Intrebata daca beneficiarii ordonantei nu sunt doar cetatenii Republicii Moldova, cum lasa sa se inteleaga premierul Victor Ponta in luna decembrie, Grapini a raspuns: "Premierul a spus ca a rezolvat ceva concret pentru Republica Moldova, dar (ordonanta - n.r.) e pentru toata lumea".

Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism a adaugat ca "Uniunea Europeana se opune" acestei decizii a Guvernului.

"Riscam o amenda, dar problema mea e de ce se opune UE. Adica tot ce spune chiar e corect? Daca tu consideri ca Schengen este un club de elita mai mare decat restul tarilor, atunci de ce spui tu ca celui care are viza Schengen, care a fost super verificat, ii mai trebuie o viza in tara care nu e in Schengen. Da, daca pleaca de la noi intr-o tara Schengen, atunci i-ar trebui viza", a spus Grapini.

Citeste si:

Ministrul a declarat ca aceasta ordonanta a aparut la initiativa ministrului de Externe.

"Initiativa a fost a ministrului de Externe, dar si cu solicitarea mea, pentru ca si la Forumul romano-chinez, chinezii au ridicat aceasta problema", a declarat Grapini.

Toti cetatenii moldoveni care au viza Schengen vor putea intra in Romania, incepand cu luna februarie, fara nicio alta viza suplimentara, anunta premierul Victor Ponta in sedinta din 23 decembrie a Guvernului, la inceputul careia a participat si prim-ministrul moldovean, Iurie Leanca.

"Cu vizele am luat decizia si, de la 1 februarie, toti cetatenii moldoveni care au viza Schengen intra in Romania fara nicio alta viza suplimentara. E normal ca, daca au viza pentru tarile din Schengen, sa poata intra si in Romania", spunea Ponta.

El arata ca masura face parte din politica de sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.