O extensie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures ar urma sa fie deschisa, "in cea mai buna varianta, din 1 octombrie", in Germania, anunta deputatul PSD Florin Buicu, membru al Senatului UMF, for care si-a dat acordul pentru infiintarea filialei, informeaza Mediafax.

Florin Buicu, secretar al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, al carui membru este, a votat, miercuri, in unanimitate, infiintarea unei extensii a UMF in Germania.

Astfel, Senatul UMF si-a dat acordul pentru infiintarea, "in cea mai buna varianta, din 1 octombrie 2014", a unei extensii a universitatii in Germania, la care ar urma sa se predea in limba engleza unor studenti germani si din tarile nordice. Buicu a aratat ca datele financiare aferente sunt confidentiale, pana la semnarea contractului in acest sens cu partea germana.

Pe de alta parte, el a mentionat ca exista un proiect de constituire a unei universitati puternice in Targu Mures, prin unificarea UMF cu celelalte universitati de stat - "Petru Maior" si cea de Arte. "Ca si procedura, avand in vedere autonomia universitara, cele trei universitati trebuie sa fie de acord cu acest proiect astfel incat la final sa avem Universitatea Targu Mures. Aceasta universitate poate beneficia de o multime de oportunitati legate de finantarea pentru programul european 2014-2020, atat din perspectiva cercetarii, dar si din perspectiva utilizarii rezultatelor cercetarii la nivelul IMM-urilor", a sustinut Buicu.

Totodata, Buicu a spus ca spera "sa treaca de Guvern cat de repede" modificarea Legii 95/2006 a reformei in sanatate, care sa permita universitatilor de medicina si farmacie din tara sa aiba in proprietate propriile spitale, care acum apartin de autoritatile locale, "dupa modelul care functioneaza in acest moment in toata Europa".

"Prin definirea retelei de spitale a UMF-urilor, ele vor putea avea in proprietate aceste spitale. Asta inseamna ca putem vorbi la nivelul judetului Mures de spitalul universitar, dar care ar putea sa preia in coordonare inclusiv spitalele din Reghin, Sighisoara, Odorhei, Miercurea Ciuc sau alte orase din regiune. Am inceput in paralel cu cele trei subiecte pentru ca in momentul in care Legea 95 va fi modificata, vom putea vorbi si de un furnizor de servicii medicale, respectiv spital, astfel incat sa putem deschide inclusiv in Germania o extensie a spitalului universitar din Targu Mures. Pentru ca acest proiect sa poata fi dus la implinire, pentru a ajunge la un spital universitar, va fi nevoie si de acordul comunitatilor, fie prin preluarea unuia dintre spitalele existente, fie prin constructia unui spital nou", a sustinut el.

In decembrie, rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, anunta ca este "in negocieri avansate" pentru deschiderea unei filiale intr-o tara din vestul Europei. El refuza atunci sa spuna despre ce tara era vorba, dar afirma ca aceasta ar putea functiona din toamna anului 2014, cu programe in limba engleza, sustinute exclusiv de profesori de la UMF Targu Mures.

Rectorul arata ca facultatea ar urma sa fie de stat, cu profesori platiti din venituri proprii ale universitatii si studenti care sa plateasca taxe de scolarizare "la pretul pietei". El preciza ca filiala UMF Targu Mures din strainatate ar trebui sa obtina autorizare de functionare de la ARACIS sau de la alt organism european de acreditare, pentru ca Legea educatiei permite acest lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri