Romanii de pretutindeni sarbatoresc sambata, 1 Decembrie, Ziua Nationala si Centenarul Marii Uniri. In Capitala, in toate judetele din tara, precum si la misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate sunt organizate o serie de manifestari dedicate zilei de 1 Decembrie, scrie Agerpres. Cum s-au desfasurat ceremoniile din Bucuresti, Alba Iulia, Iasi, Targu Mures si alte orase si ce incidente au avut loc, aflati mai jos.

UPDATE Bucuresti:

Jandarmeria, hulita de participantii la Parada Militara din Capitala

In Capitala, peste 4.000 de soldati au defilat sambata la parada de 1 Decembrie 2018 de la Arcul de Triumf care a marcat Centenarul Marii Uniri. Dand curs apelurilor care s-au raspandit pe Facebook inainte de parada, in momentul in care au trecut masinile Jandarmeriei, oamenii care asistau la defilare au inceput sa huiduie si s-au intors cu spatele, scrie Digi24.

Gestul oamenilor se vrea a fi un protest fata de interventia in forta a Jandarmeriei la manifestatiile de la 10 august 2018, cunoscute si ca „protestul diasporei”, cand sute de oameni au avut de suferit de pe urma gazelor lacrimogene si a interventiei disproportionate a fortelor de ordine.

Tot in Capitala, patru persoane care au participat la parada de Ziua Nationala au fost sanctionate contraventional pentru ca au intrat in conflict sau au avut altercatii verbale cu alti participanti la eveniment, potrivit unei informari a Jandarmeriei Bucuresti.

Sursa citata mentioneaza ca persoanele respective au fost conduse la sectia de politie pentru identificare si luarea masurilor legale. In urma celor constatate, o persoana a fost amendata cu 200 de lei iar celelalte trei au primit avertismente scrise, potrivit aceleiasi surse.

Tot in Bucuresti, 17 persoane prezente la parada militara de la Arcul de Triumf au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar trei dintre acestea au fost transportate la spital, anunta reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov (ISUBIF).

Ziua Nationala si Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia

Peste 2.000 de oameni au asistat sambata la Alba Iulia la ceremonialul primirii soliilor din Cetatile de Scaun si la dezvelirea a doua placi omagiale cu numele celor 1.228 de delegati care, la 1 Decembrie 1918, au decis Unirea Transilvaniei cu Romani

Dupa ce muzeograful Tudor Rosu, care l-a intruchipat pe Vasile Goldis, a dat citire in Sala Unirii "Rezolutiunii Adunarii Nationale de la Alba Iulia", pe esplanada, in prezenta a peste 2.000 de oameni, s-a desfasurat traditionalul ceremonial al primirii soliilor din Cetatile de Scaun - Targoviste, Suceava si Alba Iulia.

Tot la Alba Iulia,monumentul Marii Uniri, realizat dupa 25 de ani de la castigarea de catre sculptorul Mihai Buculei a unui concurs national de creatie pentru edificarea la Alba Iulia a unui obiectiv dedicat inaintasilor de la 1918 si care a fost construit doar in acest an, in numai cinci luni, a fost sfintit sambata in cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei.

Ceremonii de Ziua Nationala la Iasi

Aproximativ 15.000 de persoane au venit inca de sambata dimineata in centrul Iasiului pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei la 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Cu aceasta ocazie a fost oficiat un ceremonial militar si religios. Pe scena amplasata in fata Palatului Culturii au urcat politicieni, parlamentari, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene.

Din multimea prezenta la manifestarile organizate in Piata Palatului Culturii s-au auzit huiduieli in momentul in care prefectul Marian Serbescu a incheiat de citit mesajul premierului Viorica Dancila. Momentul a fost urmat de o depunere de coroane si jerbe de flori la troita din fata Palatului Culturii.

Printre cei prezenti la manifestari s-au aflat si reprezentanti ai asociatiilor civice care militeaza pentru constructia Autostrazii A8, cunoscuta ca Autostrada Unirii. Ei au venit cu bannere cu mesajul "Cerem Autostrada Unirii".

Manifestarile s-au incheiat cu o parada militara. Militarii Brigazii 15 Mecanizate Podu Inalt au deschis convoiul, acesta fiind urmat de angajati din cadrul structurilor Ministerului de Interne, salvatorii ISU-SMURD, Penitenciarului Iasi si ai Politiei.

Ceremonia de Centenarul Marii Uniri la Brasov

Mii de persoane intre care si foarte multi copii au asistat, sambata, la parada militara de 1 Decembrie care s-a desfasurat in centrul municipiului Brasov, intre Casa Armatei si Teatrul Sica Alexandrescu.

Ceremonia militara si religioasa a inceput cu intampinarea oficialitatilor locale, in zona Piata Tricolorului, dupa care fanfara militara si garda de onoare au interpretat Imnul National. Drapelul National al Romaniei de 100 de metri patrati a fost adus la sol de un parasutist al Aeroclubului Teritorial Brasov, care a coborat de la o inaltime de 2.000 de metri.

''Sunt mandru ca am coborat de la 2000 de metri inaltime cu Drapelul National, intr-o zi deosebita, care marcheaza 100 de ani de la Marea Unire. A fost destul de dificil sus pentru ca era foarte frig, dar am ajuns cu bine la sol. Din 1978 practic aceasta meserie, dar niciodata nu am coborat cu Drapelul National in mijlocul unui oras. Sunt deosebit de onorat'', a spus dupa aterizare parasutistul Cristinel Popescu.

Inainte de inceperea paradei militare un numar de cinci veterani de razboi cu varste cuprinse intre 90 si 99 de ani au primit Diploma de Onoare Centenar, inmanata de prefectul Marian Rasaliu.

Presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi filiala Brasov, Ioan Popescu, a vorbit despre insemnatatea momentului, iar prefectul Marian Rasaliu a dat citire mesajului primului-ministru Viorica Dancila, huiduit de o parte a celor prezenti la eveniment.

Au participa la parada un numar de 14 plutoane de militari din unitati ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne din Garnizoana Brasov si 53 de mijloace tehnice din dotarea Brigazii 2 Vanatori de Munte ''Sarmizegetusa'', ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean, si ale Gruparii Mobile de Jandarmi ''Burebista'', ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ''Tara Barsei'', ale Inspectoratului Judetean de Politie, Penitenciarul Codlea si ale Politiei Locale. In timpul paradei, aeronave ale Aeroclubului Teritorial Brasov au survolat locul desfasurarii evenimentului.

Demonstratii de 1 Decembrie la Targu Mures

Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata, sambata, la Targu Mures, de parade militare, de demonstratii ale avioanelor de vanatoare de la Baza Aeriana din Campia Turzii si un salt cu parasuta cu aterizare la punct fix, in centrul municipiului, executat de multiplul campion national Gabriel Pop.

Drapelul tricolor cu dimensiuni de 9 pe 4,5 metri a fost adus din inaltul cerului in centrul municipiului de catre Gabriel Pop, instructor voluntar la Aeroclubul Targu Mures, care este de profesie militar, la o temperatura de - 9 grade Celsius.

In timpul ceremonialului militar de la Targu Mures, presedintele Institutului de Cercetari Socio-Umane "Gheorghe Sincai" al Academiei Romane, istoricul Cornel Sigmirean, a prezentat un istoric al Unirii si modul in care s-a semnat Proclamatia de la Alba Iulia, iar prefectul judetului Mures, Mircea Dusa, a prezentat cuvantul prim-ministrului Viorica Dancila.

Manifestari 1 Decembrie la Tulcea

Sute de tulceni au participat, sambata dimineata, la manifestarile organizate de autoritati in Piata Tricolorului din Tulcea, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, prilej cu care viceprimarul municipiului, Andaluzia Luca, i-a indemnat in alocutiunea sustinuta sa-si iubeasca tara in fiecare zi si sa-si onoreze stramosii.

"As fi foarte fericita sa ne iubim tara in fiecare zi, sa ne respectam strabunii, Armata, eroii, traditiile, aproapele, viitorul, pe noi insine. Sper ca peste alti 100 de ani, stranepotii nostri sa priveasca spre noi fara rusine si cu aceleasi sentimente cu care privim noi acum spre stramosii nostri", a declarat viceprimarul. Ea a afirmat ca "in Centenar suntem mai dezbinati ca niciodata".

Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei a inceput sambata la Bucuresti, urmand ca aproximativ 4.000 de militari romani si straini sa defileze pe sub Arcul de Triumf.

Startul manifestarilor a fost dat cu trecerea in revista a Garzii de Onoare de catre presedintele Klaus Iohannis, dupa care a fost intonat Imnul National. Seful statului a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf.

La parada militara asista premierul Viorica Dancila, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu, ministri, parlamentari, fostii sefi de stat Emil Constantinescu si Traian Basescu, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, lideri de partide, reprezentanti ai Armatei, veterani.

Parada Militara in Capitala

Aproximativ 4.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza si Administratia Nationala a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice si circa 50 de aeronave, intre care si aproximativ 500 de militari din mai multe tari aliate sau partenere, participa la Parada Militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Piata Arcul de Triumf.

Potrivit MApN, detasamentele de militari straini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croatia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia si Ucraina.

La parada militara de Ziua Nationala a Romaniei va participa si Royal Marines Band, orchestra reprezentativa a Marinei britanice, care sustine in tara noastra mai multe concerte in cadrul colaborarii militare romano-britanice in Anul Centenarului.

Incepand cu ora 8,00, va avea loc o ceremonie militara si religioasa de depunere de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Pe timpul ceremoniilor vor fi executate 21 de salve de artilerie.

"Activitati similare vor avea loc in marile garnizoane din tara, cu participarea reprezentantilor Armatei Romaniei, precum si in teatrele de operatii in care se afla in misiune militari romani. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara iar la bordul navelor maritime si fluviale se va ridica Marele Pavoaz", se precizeaza in comunicat.

MApN transmite ca, pentru buna desfasurare a Paradei Militare Nationale, Brigada Rutiera Bucuresti va dispune masuri pentru asigurarea fluentei in trafic si informarea conducatorilor auto asupra restrictiilor rutiere pe arterele care converg catre Piata Arcul de Triumf.

Totodata, oficialii MApN atrag atentia ca folosirea dronelor in spatiul aerian unde se desfasoara manifestarile dedicate Zilei Nationale este interzisa.

Organizatorii evenimentelor de Ziua Nationala a Romaniei recomanda publicului spectator sa vina la ceremonii, pe cat posibil, fara bagaje voluminoase.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri