Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat, duminica, de Ziua Armatei, ca la parada de 1 Decembrie din acest an manifestarile nu vor avea "o amploare deosebita", invocand "austeritatea cronica", dar si costurile foarte mari, care ar ajunge la 1 milion de euro.
Dobritoiu (foto) a fost intrebat, la manifestarile ocazionate de Ziua Armatei, daca de 1 Decembrie va mai avea loc o parada pentru sarbatorirea Zilei Nationale, scrie Mediafax.

"O sa facem niste actiuni de 1 Decembrie, categoric decizia va fi luata la nivelul Guvernului, dar fara o amploare deosebita, adica nu vom angaja aviatia si alte categorii de tehnica datorita costurilor foarte mari. (…) Costurile nu ar fi mari in mod general, dar sunt foarte mari in conditiile de austeritate cronica a bugetului Apararii, adica 1 milion de euro. Mi se pare foarte mult cand noi ne chinuim intr-o subfinantare cronica", a explicat ministrul.

Dobritoiu a precizat ca situatia financiara este data de "intelegerea politica asupra fenomenului militar", fapt pentru care Armata sufera din cauza "lipsei culturii de securitate a elitelor politice romanesti, care prabusesc bugetele sau se joaca cu bugetele intr-un mod visceral, dupa bunul plac". Ministrul a precizat ca o situatie mai buna a bugetului alocat Armatei se va contura incepand de anul viitor.

Ministrul a admis faptul ca au fost reduse o parte dintre aplicatiile militare ca urmare a faptului ca militarii nu beneficiaza de fonduri suficiente pentru antrenamente.

In ceea ce priveste ultima rectificare bugetara, el a precizat ca, per ansamblu, bugetul MApN nu a fost redus. "S-a redus bugetul, avem minus la unele capitole de cheltuieli si plus in alta parte, deci, cu alte cuvinte, rectificarea este zero la nivelul bugetului Apararii", a precizat Dobritoiu, mentionand ca a solicitat o rectificare pozitiva a bugetului, insa "nevoile fiscale ale tuturor institutiilor din arcul guvernamental sunt majore".

Intrebat despre actiunile de duminica din Parcul Izvor, cu ocazia Zilei Armatei, ministrul Apararii a afirmat ca acestea fac parte dintr-o serie de actiuni de sensibilizare a opiniei publice.

"Eu, ca om de institutie, sunt fascinat de ceea ce am vazut, nu numai in ceea ce priveste display-urile de tehnica de sisteme de arme, dar daruirea pe care oamenii in uniforma o au chiar in conditiile unei finantari grele. Patima, ethosul profesional a ramas la cote ridicate, asta in special datorita educatiei pe care au primit-o. Ei sunt cei care vor fi chemati la nevoie sa apere aceasta tara (…) In afara de a aduce armata in cetate, vrem sa aduca si un plus de emotie contructiva pentru cei care poarta uniforma si care au fost uitati de bugetari aberante", a spus Dobritoiu.

El a precizat ca manifestatii similare vor fi organizate in acest an si la Putna, Manastirea Dealu, Turda, Mararesti, Marasti, Oituz si Paulis.
Ministrul Dobritoiu si alti oficiali ai MApN au participat, duminica, la activitatile organizate in Parcul Izvor din Bucuresti pentru sarbatorirea Zilei Armatei Romaniei.

Bucurestenii au fost invitati sa urmareasca exercitii demonstrative de parasutari, coborari in rapel din elicoptere care survoleaza zona, spectacole ale Muzicii Reprezentative a Armatei si Ansamblului "Doina" al Armatei, exercitii de drill-team ale militarilor Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

De asemenea, in program au fost prevazute jocuri marinaresti, exercitii pentru copii cu tiroliana si escalada la panoul fix, perimetru de echitatie pentru copii.

Totodata, au fost prevazute demonstratii ale specialistilor in neutralizarea dispozitivelor explozibile, aeromodelism, reconstituirea unor scene de lupta si instructie, elemente de tehnica militara folosita in teatrele de operatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri