Israelul "va raspunde imediat oricarei incalcari a suveranitatii israeliene si oricarui tir din partea Siriei reducand la tacere sursa atacurilor", a afirmat Yaalon intr-un comunicat.

Soldatii israelieni stationati in partea Golanului ocupata de Israel au deschis focul anterior asupra unei pozitii militare siriene dupa ce au fost tinta unor tiruri de pe teritoriul sirian pentru a doua oara in 24 de ore, potrivit unui purtator de cuvant militar istraelian.

"La inceputul zilei, tirurile care veneau din Siria au vizat soldati ai armatei israeliene", a declarat purtatorul de cuvant.

"Soldatii au ripostat cu precizie in directia unui post sirian de unde veneau aceste tiruri", a adaugat el, precizand ca nu s-au inregistrat raniti in randul israelienilor.

Nu se stie pentru moment daca tirurile siriene au fost lansate de fortele presedintelui Bashar al-Assad sau de rebelii prezenti in regiune.

Moshe Yaalon, fost sef de Stat Major, a afirmat ca Israelul considera aceste incidente ca fiind "foarte serioase".

Citeste si:

"Nu vom permite armatei siriene sau oricarei alte organizatii sa incalce suveranitatea israeliana tragand asupra teritoriului nostru", a adaugat ministrul.

Israelul este oficial in stare de razboi cu Siria. Acesta ocupa din 1967 circa 1.200 de kilometri patrati din platoul Golan pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscuta niciodata de comunitatea internationala, restul de aproximativ 510 metri patrati ramanand sub control sirian.

Sambata, gloantele trase de Siria au atins vehicule militare israeliene care circulau in partea de sud a platoului Golan ocupat, provocand pagube usoare, dar nu si raniti, potrivit armatei israeliene.

De la inceputul razboiului in Siria, in urma cu doi ani, situatia s-a tensionat in platoul Golan dar incidentele - obuze siriene care sa cada in partea israeliana sau focuri de avertizare israeliene - au ramas limitate pana in prezent.

Liderii israelieni atribuie caderea recurenta a proiectilelor siriene in teritoriul controlat de Israel unor "erori de tragere", din cauza proximitatii luptelor intre trupele regimului de la Damasc si rebeli.