Potrivit ziarului Haaretz, mai multe obuze de mortiera au fost lansate, duminica dimineata, din Siria spre Platoul Golan, o zona aflata sub controlul Israelului. Incidentul nu s-a soldat cu victime.

In replica, artileria israeliana a lansat mai multe obuze spre teritoriul sirian, un gest fara precedent de la Razboiul "Yom Kippur", din anul 1973. Nu exista informatii despre eventuale victime de partea siriana in urma atacului israelian.

Vineri, Israelul l-a somat pe presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, sa evite tirurile cu obuze in zona Platoului Golan, statul evreu avertizand ca este pregatit sa se apere. Avertismentul a fost lansat in contextul in care mai multe obuze de mortiera au fost lansate in ultima saptamana din Siria spre Podisul Golan, o zona aflata sub controlul Israelului din anul 1967.

Armata israeliana a stabilit ca obuzele nu au fost lansate intentionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, in cadrul confruntarilor armate dintre fortele opozitiei siriene si trupele subordonate regimului Al-Assad.

Citeste si:

"Consideram ca regimul de la Damasc este responsabil de ceea ce se intampla de-a lungul frontierei", a atras atentia vicepremierul israelian Moshe Ya'alon. "In cazul in care conflictul din Siria se va extinde in directia noastra, vom sti cum sa aparam cetatenii statului Israel si suveranitatea israeliana", a adaugat oficialul israelian.

Israelul a anexat oficial Inaltimile Golan in anul 1981, desi decizia nu este recunoscuta la nivel international. Siria insista ca teritoriul strategic ii apartine si a negociat situatia cu statul evreu. Desi cele doua state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontiera, practic sunt in razboi in continuare, pentru ca nu exista niciun acord de pace.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si confruntari militare intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad si fortele opozitiei. Bilantul conflictului civil este de cel putin 37.000 de morti, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.