"Un obuz de tun a aterizat astazi (sambata) la ora 07.00 (07.00 ora Romaniei) la 50 de metri in interiorul teritoriului turc, pe un teren viran situat la 700 de metri de satul Güveççi si la 300 de metri de un post de jandarmerie", afirma un comunicat al guvernatoratului din Hatay, potrivit Mediafax.

Armata turca a ripostat cu patru salve de mortier, subliniaza textul, care adauga ca tirul, provenind de la o baterie a fortelor guvernamentale, a vizat rebelii sirieni aflati in apropierea frontierei turco-siriene.

De la incidentul produs miercuri si soldat cu moartea a cinci civili turci intr-un sat de frontiera, Turcia raspunde sistematic cu tiruri de artilerie la tirurile siriene.

Güveççi este situat la frontiera siriana. In satul sirian vecin, Khirbet al-Joz, au loc lupte intre insurgentii din Armata Siriana Libera (ASL) si armata regimului, anuntase anterior agentia turca Anatolia.

Coloane de fum se ridicau sambata din unele locuinte din acest sat sirian, adauga Anatolia.

Incidentul produs miercuri la Akçakale, in sud-estul Turciei, cel mai grav intre Damasc si Ankara de la distrugerea unui avion de lupta turc de catre apararea antiaeriana siriana in iunie, a provocat o crestere brusca a tensiunilor si a reanimat temerile unei propagari a conflictului sirian.

Artileria a raspuns bombardand teritoriul sirian si, de atunci, orice tir sirian care atinge teritoriul turc face obiectul unei riposte turce.

Guvernul de la Ankara a obtinut joi permisiunea Parlamentului de a conduce operatiuni militare impotriva Siriei, in caz de necesitate.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm, joi, tirurile armatei siriene impotriva Turciei, dupa lungi tratative intre rusi si occidentali, si le-a cerut celor doua tari vecine sa dea dovada de retinere.