"Trimiterea convoiului rus in Ucraina reprezinta o incalcare flagranta de catre Rusia a angajamentelor internationale", a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, citat de The Washington Post. "Sfidarea principiilor umanitare internationale ridica semne de intrebare referitoare la adevaratul scop al convoiului umanitar rus", a subliniat Rasmussen.

Camioane din "convoiul umanitar" rus au traversat, vineri, frontiera, intrand pe teritoriul ucrainean. Moscova a anuntat ca a decis sa trimita convoiul catre Lugansk, in estul Ucrainei, apreciind ca toate "pretextele" pentru intarziere au fost epuizate. Potrivit unor surse locale, zeci de camioane ruse au ajuns deja in bastionul separatist Lugansk.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat Rusia de "invazie directa". "Consideram ca este o invazie directa. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinica a Crucii Rosii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul Serviciului ucrainean de securitate. Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, ca orice alta intarziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabila", conform unui comunicat al Kremlinului.