Traian Basescu a anuntat ca in cadrul vizitei oficiale in Israel se va intalni de asemenea cu presedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, si cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, noteaza Mediafax. Seful statului a mai spus ca va avea o intalnire si cu romanii din Israel.

"Pe fondul acestei multitudini de intalniri cu personalitati extrem de importante ale statului Israel, vom discuta probleme extrem de serioase care vizeaza relatia bilaterala Israel-Romania", a spus presedintele Traian Basescu, precizand ca motivul principal al vizitei il reprezinta consolidarea relatiilor dintre Israel si Romania, relatii care sunt "excelente, dar, cu certitudine, la excelenta se poate adauga si foarte multa soliditate".

"Asta vrem sa realizam cu ocazia acestei vizite", a mai spus Traian Basescu. Despre problemele regionale, precum Tratatul de pace dintre Israel si paelstinieni, seful statului roman a afirmat ca in cadrul vizitei se va discuta inclusiv despre ultima propunere a secretarului de stat John Kerry.

Citeste si:

"Noi plecam de la premisa extrem de importanta ca nu se poate realiza o pace in regiune fara ca Israelul sa aiba garantata securitatea si, in acelasi timp, suntem adeptii unui compromis, care sa ii lase si pe palestinieni sa aiba un stat", a mentionat presedintele Traian Basescu. Despre relatiile dintre Romania si Israel, Traian Basescu a declarat ca, pana in prezent, in timpul celor doua mandate pe care le-a avut, relatiile comerciale au crescut in mod constant, el apreciind ca, pentru anul 2013, va fi o crestere de peste 28% in schimburile comerciale, fata de 2012.

Basescu a mai apreciat "excelentele relatii in cooperarea militara, in tehnologie, prin modernizarea avioanelor de lupta", cu firma israeliana Elbit, precum si o foarte buna colaborare la nivelul structurilor de securitate. "Indiferent daca sunt investitii directe sau investitii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecventi din Romania", a mai spus seful statului.

Presedintele a tinut sa transmita salutarile sale si israelienilor vorbitori de limba romana, dar si multora dintre colegii sai de scoala generala si liceu care astazi sunt cetateni ai Statului Israel, inclusiv o fosta colega de banca.