Printre temele abordate de cei doi ministri de Externe s-a aflat si raportul MCV publicat de Comisia Europeana, la 22 ianuarie, care "confirma tendinta pozitiva a evolutiilor in domeniu", potrivit ministrului Titus Corlatean.

"Am facut cunoscuta determinarea autoritatilor romane pentru continuarea reformelor si asigurarea independentei justitiei. Pe de alta parte, am subliniat - si aceasta este pozitia de principiu, cunoscuta a Romaniei - faptul ca noi nu vedem o legatura intre doua subiecte care sunt importante: MCV si Schengen, fiind procese care sunt guvernate de propriile reguli si ratiuni", a declarat seful diplomatiei romane, in conferinta de presa comuna cu omologul olandez.
Referitor la aderarea la Spatiul Schengen, ministrul Corlatean a precizat ca ramane "o prioritate si un drept legitim al Romaniei".

"Noi am facut eforturile pentru a indeplini criterile din acquis-ul Schengen si bineinteles ca, la momentul in care conditiile politice pentru umanimitatea deciziei in UE vor fi intrunite, noi suntem extrem de interesati ca aceasta decizie sa poata fi adoptata in formula celor doi pasi, speram inainte de finalul acestui an", a punctat ministrul de Externe.

Olanda este tara care s-a opus cel mai adesea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, facand legatura intre acest dosar si rapoarte pozitive pe MCV. Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, se afla, luni, la Bucuresti, intr-o vizita care va include si o intrevedere cu premierul Victor Ponta.