Cainii de rasa se vor scumpi cu pana la 10% din luna martie - motivul?

Cainii de rasa se vor scumpi cu pana la 10% de la jumatatea lunii martie, cand proprietarii de animale vor fi obligati sa plateasca peste 50 de lei pentru identificarea animalelor prin microcipare si inregistrarea lor in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan.

"Estimam ca preturile cu care se vand cainii vor creste in acest an, din cauza schimbarilor legislative in domeniu, care prevad microciparea si inregistrarea fiecarui animal de companie. Preturile ar putea creste din momentul in care schimbarile legislative vor intra in vigoare", a declarat agentiei Mediafax Ionut Mares, directorul operational al Animax, care detine o retea de 37 de petshop-uri in toata tara.

Pretul platit de proprietarii de caini pentru identificarea animalelor prin microcipare si inregistrarea lor in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan, potrivit normelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va depasi 50 de lei pentru un animal. Astfel, "pretul orientativ", potrivit ANSVSA, pentru inregistrare de date si carnet de sanatate este 25 de lei, microcipul costa 12 lei si implantarea 15 lei.

Reprezentantii ANSVSA au declarat pentru Mediafax ca normele, intrate in vigoare din ianuarie, prevad ca animalele cu stapan trebuie microcipate in termen de maxim 30 de zile de la fatare sau, in cazul celor care au depasit aceasta varsta, pana la data de 15 martie. Acestia au adaugat ca preturile publicate de ANSVSA sunt orientative si ca in realitate pot fi mai mari sau chiar mai mici.

Potrivit Animax, pretul mediu al unui catel vandut in petshop-uri este 1.200-1.300 de lei. Cele mai vandute rase sunt bichon, shih-tzu, beagle, labrador si chihuahua. Preturile difera de la o regiune la alta si, de exemplu, in vestul tarii sunt sensibil mai mici datorita concurentei caniselor din Ungaria.

Citeste si:
ASPA: 132 de persoane muscate de caini vagabonzi in iulie
ASPA: 132 de persoane muscate...

"Potrivit estimarilor realizate de Euromonitor, populatia canina din Romania este de aproximativ patru milioane de exemplare, iar trendul pe ultimii ani este usor descrescator. Din acesti caini, cu siguranta mai mult de jumatate sunt caini de curte. Putem estima, totusi, ca anual in petshop-uri si din canise se vand in jur de 10.000 de caini", a mai spus Mares.

In Bucuresti, printre cele mai scumpe rase de caini vandute in petshop-uri se numara shiba inu, akita inu si yorkshire terrier, unde preturile pot depasi 2.000 de lei, buldog englez sau buldog francez (1.700-2.000 lei) si chihuahua (1.600-2.100 lei).

"Acesti caini nu sunt cu pedigree. Cei care vor dori caini cu pedigree vor fi nevoiti sa plateasca mai mult. In petshop-uri se vand caini cu carnet de sanatate, schema de vaccinare si deparazitare la zi, precum si garantie", a afirmat reprezentantul Animax, care a spus ca in lantul de magazine pe care il conduce, cel mai scump caine vandut anul trecut a costat 2.750 de lei si a fost un buldog englez.

Citeste si:
Câinii antrenați la Sibiu vor fi folosiți pentru depistarea...
Câinii antrenați la Sibiu vor...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri