Cel mai bine platite locuri de munca in Romania sunt in domeniile inginerie si productie, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari, remuneratiile putand depasi 100.000 de euro pe an, se arata intr-un studiu realizat de compania de recrutare Grafton Recruitment.

„In ultimii ani, piata muncii este intr-o continua schimbare. Informatiile oferite de cercetarea noastra cu privire la evolutia salariilor din diverse domenii de activitate din Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est reprezinta fundatia in baza careia analizam si selectam cei mai buni candidati pentru clientii nostri ”, a declarat Robert Kicsi, country manager Grafton Recruitment Romania.

Domeniul ingineriei si productiei este puternic influentat de productia de automobile in toate tarile din Europa Centrala si de Est. In acest domeniu, in Romania, meseria de inginer in automatizari este remunerata cu pana la 30.000 de euro pe an, cel mai mare salariu din regiune, in comparatie cu Turcia – 26.000 de euro si Cehia – 24.000 euro anual.

Peste tot in Europa, bancile au fost supuse deja unui proces de restructurare si de reducere a costurilor. La capitolul salarii in acest domeniu, Romania are cel mai bine platit Settlements Manager cu 67.000 de euro/ an, fiind indeaproape urmata de Ungaria cu 60.000 euro si Slovacia cu 36.000 de euro.

Un director financiar castiga peste 100.000 de euro in Romania

Domeniul contabil si cel al asigurarilor a fost relativ stabil in ultimul an, neinregistrandu-se o crestere a salariilor. Romania se claseaza pe locul al doilea, cu un salariu de 108.000 de euro pe an, pe care il primeste un director financiar, pe locul intai aflandu-se Polonia cu 145.960 de euro pe an.

Citeste si:
eJobs România lansează Salario, un comparator de salarii
eJobs România lansează...

Salariile din domeniul IT au crescut cu 5-10% in toate tarile care au fost incluse in studiu. In Romania, salariile au crescut cu 8%. De exemplu, un director IT roman castiga un salariu de maximum 53.000 de euro pe an, clasandu-se pe locul 5 din cele 7 tari mentionate. Cel mai bine platit director de IT se afla in Turcia, avand un salariu de 70.400 de euro pe an.

In sectorul de centre de servicii partajate si BPO se observa ca in ultimii 8 ani a avut loc o crestere surprinzatoare in regiune. Un exemplu in acest sens este Turcia, care se bucura de mare popularitate in randul companiilor din strainatate care isi doresc sa isi transfere centrele pentru a avea costuri mai mici. Un manager de call center castiga intr-un an suma de 60.000 de euro in Ungaria, de 36.000 de euro in Turcia, de 34.060 euro in Lituania, iar in Romania - 23.000 de euro.

Marketingul a fost unul dintre primele sectoare care au suferit reduceri de costuri din cauza crizei economice. Un director de vanzari si marketing din Turcia are un salariu de 114.000 de euro/an, fiind urmat de cel din Polonia cu 101.900 de euro si la mai mare distanta de cel din Cehia cu 69.400 de euro/an. In Romania, salariul unui director de vanzari si marketing poate ajunge pana la 54.600 de euro/an.

Sectorul logistic din Turcia este unul in crestere, care devine tot mai important datorita locatiei strategice a tarii. In top 3 al celor mai bine platiti manageri de logistica se afla cei din Cehia cu 48.000 de euro/ an, din Turcia cu 44.000 de euro/ an, locul trei fiind impartit de Romania si Slovacia cu 42.000 de euro anual.

Citeste si:
Medicii români, vânați de clinicile din străinătate pentru salarii...
Medicii români, vânați de...

Un director de resurse umane cu o experienta mai mare de 10 ani in domeniu, poate castiga pe an in Polonia 81.500 de euro, in Turcia – 78.000 de euro, in Cehia 72.000 de euro si in Romania 54.600 de euro.

In ceea ce priveste sectorul de constructii, se pare ca acesta este inca in recesiune in Europa Centrala si de Est. De exemplu, un Site Manager castiga anual in Turcia 44.000 de euro, in Slovacia – 36.000 de euro, in Polonia – 34.900 de euro, iar in Romania 23.000 de euro – aproximativ jumatate din suma obtinuta de cel din Turcia.

Potrivit studiului, sectorul farmaceutic este foarte bine dezvoltat in Republica Ceha, care este una dintre cele mai mari piete farmaceutice din Europa Centrala si de Est. In acelasi timp, Turcia reprezinta una dintre pietele farmaceutice cu cea mai rapida crestere din Europa.

Studiul Grafton Recruitment privind nivelul salariilor din Europa Centrala si de Est ia in calcul rezultatele anului fiscal 2013/2014. Cercetarea releva schimbarile care au loc pe piata fortei de munca din Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Romania, Lituania si Turcia, in domenii precum: IT si telecomunicatii, farmaceutic si sanatate, inginerie si productie, logistica si achizitii, servicii bancare si financiare, contabilitate si asigurari, vanzari si marketing, resurse umane si administratie, centre de contact, centre de servicii partajate si BPO, constructii si proprietati.

Citeste si:
Cati ani muncesti ca sa castigi cat cel mai bine platit roman
Cati ani trebuie sa muncesti...

Grafton Recruitment a fost fondata in anul 1982 si are 70 de sucursale in 18 tari, iar biroul din Bucuresti a fost deschis in anul 2006.

Sursa foto: Mana cu bani, Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri