Romania inregistreaza valori-record ale mortalitatii in randul copiilor si al mamelor, comparativ cu restul statelor dezvoltate, releva raportul “Starea mamelor din intreaga lume” (State of the World's Mothers), lansat de organizatia Save the Children International.

Din cele 178 de state incluse in raport, Finlanda se distinge ca tara cu cel mai prielnic climat pentru mame, fiind urmata in clasament de alte cinci state nord-europene: Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda si Danemarca.

La polul opus, topul tarilor care ofera conditii sociale precare tinerelor mame este dominat de comunitatile africane, in frunte cu Somalia, Congo, Niger si Mali. In timp ce in Ciad una din 15 femei moare anual din cauza complicatiilor din timpul sarcinii, in Suedia, o asemenea tragedie va avea loc doar o data la 14.100 de nasteri. De asemenea, daca in Sierra Leone, 20% din copii nu ajung la varsta de cinci ani, in Islanda, acest risc este de 90 de ori mai mic.

Si in acest an, Romania continua sa se evidentieze prin contraperformante, ocupand locul 65 in clasamentul international, ceea ce o claseaza pe ultima pozitie la nivelul Uniunii Europene, la distanta fata de Ungaria (locul 55) si Bulgaria (44). Mai mult, Romania este depasita in topul global de state mult mai sarace, precum Serbia (locul 36), Cuba (35) sau Belarus (26).

Starea mamelor din Romania

Citeste si:
Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin mai devreme de 7...
Seful Institutului...

In Romania o femeie din 2.600 moare in timpul sarcinii (exact aceeasi cifra este raportata si de Iran, de pilda), in Vest raportul este de 1:8.900. De asemenea, in timp ce 1,2% din copiii in Romania mor inainte de a implini 5 ani, in Occident ponderea este de doar 0,4%.

Ajuns la cea de-a 15-a editie, studiul din acest an are ca tema situatia mamelor din statele aflate in razboi, in conditiile in care peste 250 de milioane de copii cu varste mai mici de cinci ani traiesc in zone de conflict, iar peste jumatate din decesele inregistrate anual in randul mamelor si copiilor au loc in regiunile afectate.

Sursa foto: Maternitate, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Raport: Nicio țară NU protejează în mod adecvat sănătatea și viitorul copiilor
Setari Cookie-uri