Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa in care a prezentat lucrarea, ca intreaga zona va avea aspectul unui parc adevarat "peste 5-10 ani, cand arborii si arbustii vor creste". "Una peste alta, tot ce vedeti aici este o oaza de liniste, un confort deosebit oferit locuitorilor acestor zone care nu aveau un parc de asemenea anvergura", a declarat viceprimarul Ovidiu Muresan, prezent si el la conferinta de presa.

Parcul Salca se intinde pe 3,4 hectare, din care 22.000 de mii de metri patrati sunt spatii verzi si 5.300 de metri patrati alei. Lacul artificial al parcului are 5.500 de metri patrati, acesta avand un ponton din lemn si altul din beton decorat cu pietre. Totodata, parcul are si o fantana arteziana si un labirint din tuia, pe modelul gradinilor englezesti.

In total, in noul parc din Oradea, care este cel mai mare din oras, au fost plantati 17.000 de arbusti si flori, inclusiv specii care nu sunt specifice zonei, cum sunt lavanda si bambusul. De asemenea, pe lac au fost pusi nuferi si irisi. In parc au fost saditi si numerosi trandafiri, inclusiv din soiuri cataratoare, care au rolul sa acopere pergolele din lemn.

Citeste si:

Costul total al lucrarilor de amenajare, suportat de primarie, a fost de 2,15 milioane lei fara TVA, echivalentul a circa 500.000 de euro. Initial, investitia era programata cu trei ani in urma, cu bani de la Administratia Fondului de Mediu, dar aceasta nu a mai asigurat fondurile, astfel ca Primaria Oradea a platit singura lucrarile.

Edilii au precizat ca in continuarea celor 3,4 hectare deja amenajate, Parcul Salca va fi extins din toamna cu alte 2,2 hectare, pe care ar urma sa se contruiasca si terenuri de sport. Pe de alta parte, primarul Ilie Bolojan a anuntat ca saptamana viitoare vor fi date in folosinta alte doua parcuri, amenajate gratuit de doua companii locale.
Parcul Salca este cel de-al saselea parc realizat in Oradea in ultimii sase ani, toate fiind amenajate fie pe terenuri virane, fie in locul unor vechi cimitire paraginite si nefolosite de cateva decenii.