Natalitatea in Romania, la cel mai scazut nivel dupa Al Doilea Razboi Mondial

Numarul nou-nascutilor din Romania a ajuns la 180.000 in 2013, un record negativ dupa al doilea razboi mondial, a precizat joi presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, mentionand ca sporul negativ a fost anul trecut principala cauza a scaderii populatiei, si nu imigratia.

"2013 a fost primul an in care numarul de nascuti vii este mai mic de 180.000. Dupa revolutie s-a inregistrat un trend descrescator, au mai existat si mici perioade de crestere, dar 2013 a marcat acest minim. Din seriile de date, este evident ca am atins minimul din 1960, dar e aproape sigur ca reprezinta minimul de dupa al doilea razboi mondial", a spus Tudorel Andrei, potrivit Mediafax.

El a explicat ca pe parcursul perioadei de tranzitie, scaderea populatiei a fost cauzata in principal de imigratie, dar anul trecut proportia s-a inversat, iar principala cauza a scaderii populatiei a fost sporul natural negativ.
Altfel spus, anul trecut diferenta negativa dintre noii-nascuti si persoanele decedate a fost mai mare decat numarul romanilor care au plecat in strainatate pentru perioade mai mari de 12 luni.

Tudorel Andrei a precizat ca reducerea populatiei a fost cauzata anul trecut in proportie de 95% de sporul negativ al populatiei. "Avem aproape un echilibru intre migratie si emigratie, sub 10.000 de persoane", a completat seful INS. Directorul general al directiei generale de demografie si statistica sociala, Silvia Pisica, a explicat ca scaderea natalitatii are doua explicatii, fiind rezultatul atat a emigratiei, cat si a modificarilor de comportament generationale.

Casatorii amanate si nasteri mai putine

Citeste si:
În luna mai, România a avut cel mai mic număr de decese din ultimii...
România a înregistrat în luna...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

"Sunt peste 2,3 milioane de persoane care au emigrat. Majoritatea covarsitoare din categoria de varsta 25-64 ani, cu accent extrem de mare pe 25-45 de ani, varsta la care se fac copii. A crescut si varsta de casatorie. Generatia parintilor nostri se casatorea putin dupa 20 de ani, iar astazi casatoriile si nasterile se duc spre 30 de ani", a explicat Pisica.

Directorul din INS a aratat ca si numarul mediu de copii pe cuplu este in scadere, ceea ce afecteaza sporul natural. "Daca in generatia anterioara, a parintilor nostri, fiecare familie avea cel putin doi copii, nu vorbim de bunicii nostri, acum cuplurile se limiteaza la un copil. Cand a fost baby-boomul, dupa decretul din 66, au fost 575.000 de nascuti vii", a completat Pisica.

Tudorel Andrei a precizat ca pentru a avea spor natural zero, fiecare romanca fertila ar trebui sa nasca 2,1 copii, in timp ce rata actuala se gaseste in jur de 1,5.

Citeste si:
Germania primeste imigranti pentru a acoperi deficitul demografic
Germania primeste imigranti...
Sursa foto: Imbatranirea populatiei/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri