Inca de dimineata, cozile la ASE Bucuresti se intind pe zeci de metri. Majoritatea tinerilor au venit insotiti de parinti, unii dintre ei cu gandul sa afle "despre ce e vorba". Altii se declara hotarati sa se inscrie la doua facultati, cata vreme nu se mai da examenul clasic, cu probe scrise in urma carora intra cei mai buni, in ordinea notelor. Anul acesta e mai simplu: se intra pe baza mediei de la bacalaureat si a unui eseu motivational care va fi notat cu admis sau respins.

In ciuda lungimii cozilor si a timpului de asteptare estimat la "maximum doua ore", candidatii si parintii sunt multumiti de organizare si de faptul ca se inainteaza intr-un ritm "mai mult decat acceptabil".

Vreau business cu economie.

Printre motivele pentru care tinerii s-au asezat la coada, cu dosarele in mana, se numara si acela al indemnurilor venite de la parinti, "pentru ca in familie este o traditie". Altii spun ca, urmand o facultate din ASE, vor avea un loc de munca stabil sau ca, pur si simplu, nu i-a atras nimic altceva.

Exista, insa, si ratiunea de a nu sta un an degeaba, acasa, care cere gasirea unei facultati "backup", adica de rezerva, dupa cum marturiseste o tanara aflata la coada pe trotuarul de pe strada Caderea Bastiliei, potrivit Mediafax.

"Eu aplic pentru ca nu am luat examenul de engleza sa plec in Anglia si vreau o facultate de backup, ca sa nu stau un an degeaba. Am terminat bacalaureatul cu 9.20 si ma inscriu la Facultatea de Afaceri Internationale, pentru ca este singura care ar avea legatura cu ce vreau sa urmez eu. Eu vreau business cu economie, in Londra", spune ea.

Ce vrea o studenta: sa fie "mult mai bine vazuta in advertising"

Colega si prietena ei, pe nume Anda, sustine ca a venit sa se inscrie la o facultate cu profil real. Motivul? Vrea sa faca "Facultatea de Publicitate" si, in paralel cu aceasta, studii economice, pentru a fi "mult mai bine vazuta in advertising".

"O sa incerc sa ma descurc cu amandoua, sper sa ma descurc. Daca nu, ma las de una si asta e! Mi-as dori sa ma si angajez sau cel putin sa fac un internship, pentru ca daca ma duc la Publicitate acolo sunt multe oportunitati si oamenii sunt mult mai deschisi decat in alte joburi", explica ea.

Nu stiu cum o sa ma impac cu cifrele.

Tot Anda spune ca e absolventa a unui liceu cu specializarea filologie si ca nu stie exact cum o sa descurce la ASE cu materiile ce au la baza "matematica si cifrele". "Nu stiu cum o sa ma impac cu cifrele, mai ales ca eu vin de la filologie, dar as vrea sa incerc. Sper, totusi, sa pot sa ma duc la cursuri la Publicitate, pentru ca sunt mult mai interesante sau, cel putin, mi se par mai interesante decat cele de la ASE", spune tanara.

Citeste si:

In fata Andei si a prietenei sale, un grup de candidati in care se afla si Ava, singura care vrea sa spuna de vrea sa intre la ASE: "Am terminat bacalaureatul cu 8.35 la un liceu cu profil uman. Chiar nu mi-am dorit neaparat sa fac Academia de Studii Economice. Am venit aici pentru ca nu m-a atras nimic altceva si mi se pare, adica...e o facultate destul de buna. Si ma gandesc ca o sa fac fata. Adica vin totusi sa invat, nu pentru altceva. Sa raman cu un anume bagaj de cunostinte, sa nu o fac doar de dragul de a o face, sa raman cu ceva, mai ales ca vreau sa raman in tara".
Printre cei veniti cu tatal la inscriere, Robert, absolvent de liceu din Bucuresti. Acesta nu stie exact ce isi doreste de la scoala in sine, insa provine dintr-o familie de economisti, care l-a indrumat spre acest domeniu. Tatal sau subscrie, aratand cu mandrie locul de unde a absolvit "in urma cu 20 de ani".

Daca domeniul e clar, ce va intampla dupa absolvire se afla, deocamdata, in ceata. "Depinde foarte mult de ce voi face in viitor, dupa ce voi termina facultatea, daca voi ramane in tara sau nu", spune Robert.

Mamele nu-si vor copiii plecati din tara, dupa facultate

Laura pare sa stie foarte limpede care sunt scopul si durata doritei "vizite" in ASE. "Vreau sa merg la Facultatea de Administratie Publica, pentru ca imi doresc sa lucrez intr-una din institutiile statului, chiar daca stiu ca salariile sunt mici pentru inceput. Am terminat bacalaureatul cu media 8.73. Vreau doar sa am posilbilitatea sa invat mai departe si sa gasesc un loc de munca stabil si bun. Imi doresc sa fie profesori foarte bine pregatiti, ca sa am ce sa invat de la ei si atat. Nu am pretentii asa mari, ca de restul ma ocup eu", a explicat ea.

O mama de 38 de ani venita din Ploiesti cu fiul ei sustine ca alegerea ASE ii apartine exclusiv acestuia. "Am un baiat care se inscrie la Facultatea de Relatii Internationale. A fost in totalitate alegerea lui, insa imi doresc sa gaseasca aici profesorii care sa-l pregateasca pentru un viitor bun. Vreau sa fie gata pregatit pentru a merge mai departe. Toti se asteapta la asta, de aceea fac o facultate. Si mai vreau sa ramana in tara, insa nu pentru a fi alaturi de mine, ci pentru a-i fie bine lui in primul rand, si apoi mie", spunea mama.

O alta mama, venita din Neamt, isi asteapta fiica intrata sa-si depuna dosarul la Facutatea de Finante-Banci. Pespectiva plecarii din tara dupa absolvire este exclusa si in acest caz, tot de catre mama. "Ma rog bunului Dumnezeu sa ne dea putere sa o putem sustine si ma rog ca profesorii de aici sa-i sustina, sa-i ajute, sa-i indrume sa nu plece din tara cand termina atata scoala", a declarat ea.

Inscrierile la ASE Bucuresti continua pana la 18 iulie. Rezultatele obtinute la eseul motivational vor fi afisate an 19 iulie, iar a celor finale, cu candidatii admisi si respinsi, la 29 iulie.

Sursa foto: Cladirea Academiei de Studii Economice/Shutterstock.com