Reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) sustin ca desi are numai patru zile de cand este postata, melodia "Soy un rumano en Madrid" a reusit sa trezeasca, pe de-o parte, indignarea comunitatii romanesti din Spania si, pe de alta parte, simpatia grupurilor extremiste si xenofobe spaniole.
"Melodia, postata sub genericul Parodia de Torbe, pe langa alte jigniri, induce ideea ca grupul romanilor din Spania ar fi format din prostituate si hoti de portofele", arata FADERE, intr-un comunicat de presa transmis joi, potrivit Mediafax.

Potrivit FADERE, astfel de comportamente incearca sa dezbine armonia, si asa destul de fragila, intre romani si spanioli. "Cerem tuturor romanilor care vor vedea aceasta melodie sa o marcheze cu «nu apreciez», aceasta fiind forma in care vom arata conducerii Youtube ca dorim scoaterea ei", se mai arata in comunicatul citat.

Reprezentantii FADERE au precizat ca in urma cu sapte ani, in Spania a fost publicata melodia "Me cago en esos putos Rumanos", care de asemenea incuraja la discriminare. "Si atunci FADERE a convins conducerea Youtube sa scoata melodia", potrivit sursei citate.

"Am trimis in aceasta dimineata o scrisoare conducerii paginii Youtube, unde am cerut scoaterea de urgenta a melodiei «Soy un rumano en Madrid» pe motiv de a fi discriminatorie si xenofoba. In general, romanii din Spania se bucura de aprecierea spaniolilor, care spun ca romanii sunt seriosi si muncitori. Sunt foarte multe firme spaniole care prefera romani chiar si in favoarea conationalilor. Nu am vrea ca din cauza unei astfel de campanii sa traim ceea ce comunitatea din Italia a trait acum cativa ani", a declarat presedintele FADERE, Daniel Tecu.

Sursa foto: Youtube