31 Iulie 2014

Romanii din mediul rural, sprijiniti sa vina la cursuri pentru angajare si sa devina antreprenori



Romanii care locuiesc in mediul rural si nu au loc de munca au sansa sa devina antreprenori sau cel putin sa se angajeze, daca se inscriu la cursurile de formare profesionala din programul "Rural Force". Cine participa la aceste cursuri va primi 200 de lei, iar unii dintre participanti pot obtine subventii pentru deschiderea unei afaceri.

Rural Force se desfasoara intre aprilie 2014 si septembrie 2015 si valoreaza 6,36 milioane de lei, bani proveniti prin Fondul Social European. Din aceasta suma, 5% este contributia fiecarui partener inscris in proiect (SC MPA SRL Sibiu, Asociatia Euroed, Asociatia Capitalului Uman, Asociatia Inceptus Romania si BPI SRL Italia).

Proiectul vizeaza 960 de persoane din judetele Ilfov, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita, Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Satu Mare si Bihor. Cei care vor sa se inscrie trebuie sa se afle in cautarea unui loc de munca, sa fie inactivi sau implicati in agricultura de subzistenta. La aceste cursuri se pot inscrie persoane care au implinit 18 ani si care au absolvit cel putin 10 clase.

Toti cei 940 de participanti vor fi consiliati profesional. Dintre acestia, 752 de persoane vor beneficia de cursuri specializate pentru dezvoltare profesionala, iar dintre cele care vin la cursuri 160 de persoane vor fi ajutate sa se angajeze.

Pentru a-i informa despre program, am mers din casa in casa.

"Pentru a-i informa despre program, am mers din casa in casa, pe la primarii. Am mers si la magazine, unde am inceput sa discutam cu oamenii pentru a vedea cine este interesat. Am mers chiar acasa la oameni pentru a-i informa", spune Mariana Matache (foto jos), presedintele Euroed, una dintre cinci asociatii si firme implicate in proiectul Rural Force.

Astfel, 260 de persoane (60 de partener) vor urma cursul de competente antreprenoriale, 112 persoane (28/partener) vor participa la cursul de competente informatice si 60 de participanti (15/partener), la curs de limba engleza.

Omul trebuie sa inteleaga ca pentru el este important sa vina la curs, ca altfel vine pentru bani.

Doritorii trebuie sa opteze pentru un singur curs din cele trei. "Ei vor primi si niste subventii pentru a veni la curs, in valoare de 200 de lei de persoana, insa dupa finalizarea cursului, adica sa vina si la examen. Eu nu sunt de principiul ca oamenii sa primeasca bani. Eu consider ca omul trebuie sa inteleaga ca pentru el este important sa vina la curs, ca altfel vine pentru bani", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Mariana Matache, presedintele Asociatiei Euroed.

10 romani, selectati pentru a face practica in companii in Italia

Proiectul subventioneaza deschiderea a 20 de afaceri pentru care fiecare beneficiar va primi 2.000 de lei. Pentru a putea fi ajutat sa-si lanseze un mic business si sa primeasca acesti bani, participantul trebuie sa obtina toate examenele cursurilor de competente antreprenoriale. Tot prin Rural Force, 10 romani vor fi selectati pentru a face practica in companii in Italia. Acolo, ei vor invata cum se mentine o afacere.

Formarea profesionala se bazeaza pe cele trei cursuri, de competente antreprenoriale, de competente informatice si de limba engleza, pentru ca sunt foarte cerute de romani.

"Limba engleza pot sa va spun ca este foarte ceruta peste tot, la fel si cursurile de antreprenoriat. Proiectul este la nivelul Uniunii Europene, unde se pune mare accent pe antreprenoriat. Iar competentele de calculator sunt de baza. In Bucuresti sau in alte orase mari, toata lumea stie sa lucreze pe calculator, dar in mediul rural inca exista aceasta necesitate", a explicat Matache.

Sunt foarte multe persoane care au lucrat in tara sau in strainatate, dar sunt necalificate.

Cursurile sunt, de asemenea, utile si pentru cei care stiu deja sa lucreze pe calculator si cunosc limba engleza, insa nu au certificare pentru aceste cunostinte. Astfel, prin proiectul Rural Force, participantii pot obtine certificarile de care au nevoie pentru angajare si recunoasterea competentelor.

"Sunt foarte multe persoane care au lucrat in tara sau in strainatate, dar sunt necalificate, pentru ca nu au un certificat care sa ateste ca ei stiu acele lucruri. Daca nu au un certificat, angajatorul ii plateste mai putin. Fiecare partener identifica domeniile non-agricole de pe piata si care sunt nevoile cerute. A trebuit sa mergem si la firme si sa le intrebam de ce angajati au nevoie", sustine presedintele Euroed.

Astfel, printre cei mai ceruti angajati sunt dulgher-tamplar-parchetar, zugrav, montator pereti, zidar, fierar betonist, asfaltator, pavator, instalator, lacatus mecanic, barman, bucatar, brutar, cofetar-patiser, operator la recoltarea si toaletarea arborilor forestieri, ingrijitor batrani la domiciliu, asistent personal profesionist, infirmiera, administrator pensiune turistica, camerista, receptioner hotel, operator date, lucrator in comert, inspector resurse umane si electrician constructor.



Citeste si