1 Septembrie 2014

60.000 de asistenti medicali generalisti din Romania pot participa la un program de perfectionare recunoscut in UE



Aproximativ 60.000 de asistenti medicali generalisti din Romania, absolventi ai invatamantului postliceal si ai invatamantului superior pana la 1 ianuarie 2007, pot participa, din aceasta toamna, la un program de completare si perfectionare a formarii initiale pentru indeplinirea cerintelor minime de formare prevazute de directivele europene in vigoare.

Prin participarea la program, calificarea asistentilor va fi recunoscuta in toate statele membre al Uniunii Europene, atat pe baza certificatului de revalorizare a competentelor profesionale (la nivel de invatamant postliceal), cat si pe baza diplomei de licenta de asistent medical generalist, obtinute in conformitate cu legislatia in vigoare (la nivel de invatamant universitar). Un alt obiectiv urmarit este cresterea calitatii serviciilor de ingrijire din sanatate.

Programul va fi pus in aplicare de catre scolile postliceale publice de profil si de institutiile de invatamant superior acreditate, in conformitate cu normele legale nationale privind accesul la studii, efectuarea si finalizarea acestora

In acest sens, Ministerul Educatiei Nationale, scolile postliceale publice de profil, institutiile acreditate de invatamant superior si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania pot accesa fonduri europene in termenul de 5 ani de la implementarea acestui program, prevazut de directiva europeana 2013/55/UE a Parlamentului European.

Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel national, cu sprijinul expertilor Comisiei Europene si ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii nr. 4.317/943/2014 si are avizul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.



Citeste si