Reteaua Al-Qaida, responsabila de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite are numerosi competitori in prezent, inclusiv grupari partenere care s-au desprins din ea, numarul lor fiind estimat la 59 de Departamentul de Stat american, relateaza CNN.

Dupa uciderea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, in 2011, gruparea terorista pe care o conducea acesta nu mai domina lumea terorista. Noul lider Ayman al-Zawahiri mai are ocazional discursuri dar au aparut alte grupari, relateaza Mediafax.

ISIS

Una dintre acestea este gruparea Stat Islamic, inscrisa pe lista organizatiilor teroriste a Departamentului de Stat in 2004 sub numele de Al-Qaida in Irak si condusa de Abu Musab al-Zarqawi. Recunoscuta pentru atacarea fortelor aliate, asasinarea oficialilor si decapitarea ostaticilor, gruparea a suferit o lovitura odata cu uciderea liderului sau, dar a renascut sub numele de Stat Islamic in Irak si ulterior Stat Islamic in Irak si Siria, cu scopul de a crea un califat in aceste tertorii.

Gruparea a profitat de instabilitatea din Siria, unde a devenit una dintre cele mai de temut grupari care incearca sa il inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad, si Irak, unde a preluat controlul unor zone intinse. Stat Islamic este o grupare atat de cruda incat si Al-Qaida a repudiat-o. Aceasta a decapitat recent doi ostatici americani, jurnalistii James Foley si Steven Sotloff.

AL-SHABAAB

Al-Shabaab, care in traducere inseamna "tinerii", a aparut in anii 2000 ca o factiune a gruparii fondate de ben Laden si numite Al-Ittihad al-Islami ce intentiona sa creeze un emirat islamist in Somalia. In 2006, aceasta grupare a preluat controlul asupra Mogadishu si a generat temeri in tarile vecine.
In 2012, gruparea condusa atunci de Ahmed Godane, a jurat credinta Al-Qaida si a inceput sa ucida activisti, lucratori umanitari, jurnalisti, orchestrand atacuri impotriva unor locuri frecventate de straini. Cel mai important atac a avut loc in toamna trecuta, asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, Kenya, soldat cu 67 de morti .

AL-QAIDA IN PENINSULA ARABA (AQAP)

Osama ben Laden a fost fiul unui yemenit si a crescut in Arabia Saudita, ceea ce explica faptul ca organizatia s-a consolidat in Peninsula Araba. Asa cum ii spune numele, AQPA este formata din extremisti sunniti care vor sa inlature de la putere autoritatile locale si care vor si sunt capabile sa atace Occidentul. Gruparea a profitat de instabilitatea din Yemen pentru a-si instaura aici o baza. Aceasta detine revista de propaganda Inspire, iar unul dintre cei mai cunoscuti membri ai sai a fost americanul Anwar al-Awlaki.

In timp ce Yemenul a fost afiliat Al-Qaida de multi ani, acesta a devenit punctul focal in 2009 din cauza a doua incidente: atacul de la baza americana Fort Hood din Texas si tentativa esuata din ziua de Craciun a lui Umar Farouk AbdulMutallab, care a incercat sa detoneze explozibil la bordul unui avion pe ruta Amsterdam-Detroit.

BOKO HARAM

Boko Haram, nume care inseamna "Educatia occidentala este interzisa", este o grupare cu o istorie terifianta de crime, bombardamente si rapiri in masa. In urma cu 12 ani, un cleric charismatic pe nume Mohammed Yusuf a format Boko Haram in sprijinul formarii unui stat islamic pur in Nigeria. Politia l-a ucis in 2009, iar lupta impotriva gruparii nu a facut decat sa ii motiveze si mai mult pe sustinatorii sai.

Ceea ce face insa Boko Haram diferita de alte grupari similare este faptul ca actiunile sale antioccidentale au fost limitate la Nigeria. Actul prin care Boko Haram este probabil cel mai bine cunoscuta la nivel international este rapirea a 230 de eleve la inceputul anului din orasul Chibook, in nord-estul Nigeriei.

AL-QAIDA

Numele sau inseamna "Baza" in araba. In multe feluri, aceasta este exact ceea ce a fost Al-Qaida: o platforma pentru alte grupari, asociate ei sau care se compara cu ea. Prima tara in care s-a instalat gruparea a fost Afganistanul, unde arabii au luptat impotriva fortelor sovietice, iar fondatorul sau, Osama ben Laden, a venit din Arabia Saudita. Miscarea incearca sa creeze un califat islamic vast si sa ii invinga pe toti cei aflati in calea sa.

Statele Unite au devenit principalul inamic al gruparii dupa retragerea Uniunii Sovietice din Afganistan in 1989, la un an dupa infiintarea gruparii. Ura sa a fost alimentata partial de sosirea trupelor americane in Arabia Saudita si invadarea Irakului. In 1996, ben Laden a declarat un razboi sfant impotriva fortelor americane. Doi ani mai tarziu, adjunctul sau, Ayman al-Zawahiri, a emis un decret religios (fatwa) potrivit caruia musulmanii ar trebui sa ucida americani, inclusiv civili, peste tot in lume. Unul dintre atacurile cele mai importante atribuite Al-Qaida este cel din 11 septembrie 2001, soldat cu aproape 3.000 de morti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri