Angajatii Institutului Cantacuzino din Capitala au organizat luni un protest in curtea unitatii medicale pe fondul intarzierii salariilor. Ministrul Sanatatii va cere demisia directorului unitatii, Radu Iordachel, care a promis ca va da banii marti.

O parte dintre angajatii Institutului Cantacuzino s-au adunat, luni, in curtea unitatii, pentru a protesta, dupa ce au fost informati ca nu isi vor primi salariile la timp. "Trebuia sa primeasca banii azi, dar vor primi manie", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, care a precizat ca la protest participa doar o parte din cei 520 de angajati ai unitatii.

Intrebat daca angajatii au ce lucra in conditiile in care productia de vaccinuri nu functioneaza din in acest an, Iordachel a spus ca "o parte are de lucru", potrivit Mediafax. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat ca va cere, marti, demisia lui Iordachel. El a mai spus ca, inca de saptamana trecuta, a somat conducerea institutului sa platesca banii angajatilor si sa nu intarzie salariile.

"Am somat conducerea institutului sa platesca prioritar salariile angajatilor. Mi s-a promis ca vor fi platite cu o zi intarziere, adica marti", a explicat Banicioiu. Ministrul a mai spus ca, de doua saptamani, a fost organizata o comisie interministeriala, care analizeaza situatia de la Cantacuzino. Comisia este condusa de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si din ea mai fac parte ministii Educatiei, Cercetarii, Finantelor, Economiei, Justitiei, Internelor si Sanatatii.

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014 - 2015, intrucat mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricatia va fi reluata de anul viitor, declara, in iunie, managerul unitatii, Radu Iordachel.

Vaccinul produs la Cantacuzino, abateri de la norme

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfarsitul anului 2013, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform. Agentia franceza a facut si un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleasi rezultate.

Ministerul Sanatatii a desemnat o comisie de experti care a analizat efectele vaccinului antigripal. Intrucat produsul s-a dovedit neconform, el a ramas in custodia Institutului Cantacuzino.

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intocmit dupa verificarile facute la Cantacuzino din perioada 25 - 27 februarie, arata ca productia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a inceput foarte tarziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvata a sistemului de calitate. Verificarile la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialistilor OMS, ca institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5-10 ani.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri