Presedintele Klaus Iohannis viziteaza, la ora transmiterii acestei stiri, Institutul Cantacuzino, dupa sosire el intalnindu-se, in curtea institutiei, cu angajati ai Institutului, carora le-a spus ca a vazut ca nu se clarifica lucrurile si ca este inadmisibil sau exclus ca Institutul sa dispara.

Seful statului a ajuns la Institutul Cantacuzino la ora 11.00, fiind intampinat de directorul demisionar al institutiei, Adrian Onu. La sosirea presedintelui Iohannis la sediul institutiei, un grup de persoane a afisat o pancarta cu un mesaj pentru salvarea Institutului Cantacuzino, scrie Mediafax.

Presedintele s-a intalnit in curtea Institutului Cantacuzino cu angajati ai institutiei, avand o discutie cu acestia.
"Multumesc ca m-ati asteptat, am vazut ca nu se clarifica lucrurile si am vrut sa vin personal, sa vorbesc cu conducerea si sa incercam sa clarificiam lucrurile. Este indmisibil sau exclus ca Institutul sa dispara", a spus el.
Oamenii i-au transmis ca aceasta vizita ii face sa nu-si piarda speranta si i s-au plans sefului statului ca pleaca speacialistii din institut. Klaus Iohannis le-a spus ca este pacat sa se piarda astfel de valori si i-a indemnat sa aiba speranta si optimism.

Seful statului urmeaza sa viziteze centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculara si laboratorul infectii nosocomiale si rezistenta la antibiotice, laboratorul de infectii transmise prin vectori, laboratorul zoonoze si laboratorul infectii respiratorii virale, precum si muzeul Institutului Cantacuzino.

Klaus Iohannis urmeaza sa aiba discutii cu membrii conducerii Institutului Cantacuzino si va face o declaratie de presa la finalul intalnirii, care se preconizeaza a dura in jur de o ora. Angajatii Institutului Cantacuzino au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Oamenii au protestat pasnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, fluturand stegulete nationale si afisand pancarte cu mesaje precum: "Sunt romanca si protejez ce-i al tarii mele", "Milioane de ani de viata si milioane de ani de sanatate, utilizand produsele Institutului Cantacuzino", "Performanta rasplatita cu ignoranta. Nu suntem de acord", "Nu desfiintarii Institutului Cantacuzino", "Romanii au mai demonstra-o: Uniti salvam", "Aparam valorile si traditia. Uniti salvam Institutul Cantacuzino".

"Vorbim despre Romania lucrului bine facut si despre un institut care: a salvat milioane de vieti, isi pastreaza importanta in sanatatea publica (in prevenirea si combaterea bolilor infectioase in cadrul programelor de sanatate publica), este implicat in invatamantul medical de inalta calitate (studenti si medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de interventie in caz de epidemii si atacuri bio-teroriste, de o mare importanta pentru siguranta nationala, are un rol esential in blocarea cresterii preturilor pentru vaccinuri", se arata in petitia transmisa presedintelui Klaus Iohannis, semnata de angajati ai Institutului Cantacuzino.

Totodata, in petitie se amintea de activitatea si rolul institutului: "Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetarii medicale romanesti. Aici s-au preparat seruri si vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holera, tuberculoza, poliomielita, tuse convulsiva etc.). Prin traditie, inca de la infiintarea institutului de catre profesorul Cantacuzino si prin decret regal (semnat in 1921 de catre Regele Ferdinand I), institutul a avut patru roluri esentiale in medicina romaneasca: diagnostic (si interventie in sanatatea publica), productie, cercetare si invatamant". La inceputul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivand ca nu a fost ajutat de autoritati ca sa "puna institutul pe linia de plutire".

Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a analizat, pe 17 martie marti, situatia Institutului Cantacuzino.
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu a declarat ca doreste gasirea unei solutii "fara sa ne mintim", aratand ca Institutul Cantacuzino este intr-o situatie grava, avand datorii importante si conturile blocate. Tucmeanu a precizat ca problemele Institutului Cantacuzino ar trebui sa fie discutate in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru ca institutul este o marca a Romaniei.

Institutul Cantacuzino a intrat intr-un proces de auditare si, daca in urma acestui raport, Consiliul Concurentei isi da avizul, Ministerul Finantelor Publice nu are nicio retinere pentru stergerea tuturor datoriilor, a spus secretarul de stat din MFP Attila Gyorgy.

Premierul Victor Ponta declara, in 16 martie, ca Guvernul cauta solutii pentru situatia de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

In 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate. In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.
In 2013 productia a fost reluata fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfarsitul anului, ANM a anuntat Institutul Cantacuzino ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme.

Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform. In acest context, productia de vaccin a fost oprita, iar imunizarea populatiei se face numai cu vaccin din import.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri