Sorin Cimpeanu a spus ca acesti bani sunt "necesari si suficienti pentru plata datoriilor si cheltuielilor pana la sfarsitul anului".

Ministrul Educatiei a precizat ca, ulterior, Institutul Cantacuzino va fi bugetat in mod firesc. Cimpeanu a mai spus ca, dupa ce se vor obtine avizele, Institutul Cantacuzino va face cercetari si testari pe loturi pilot de vaccinuri.
Premierul Victor Ponta anunta, la sedinta de Guvern din 10 iunie, ca Executivul asteapta aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin stergerea tuturor datoriilor.

"Avem proiectul de ordonanta privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, in primul rand stergem toate datoriile si pornim de la un moment T0. Important este sa avem si un plan ca, dupa aceea, sa nu se acumuleze din nou datorii si sa poata sa fie pus in functiune si sa-si exercite rolul absolut strategic si national, si de mandrie, pana la urma, nationala pe care-l are Cantacuzino. Important e ca stergem datoriile", spunea atunci Victor Ponta.

Anterior, surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului "prima si ultima data", care va insuma in total aproximativ 10 milioane euro.

Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un imprumut de 35 milioane lei si in anularea obligatiilor fiscale administrate de ANAF, cu exceptia celor principale cu retinere la sursa. Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioada de sase luni, interval in care Institutul Cantacuzino va fi obligat sa prezinte un plan de restructurare.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Citeste si:

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.
In 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate.

La inceputul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivand ca nu a fost ajutat de autoritati sa "puna institutul pe linia de plutire".

In luna mai, liderul sindical Monica Balteanu declara agentiei Mediafax ca Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate.

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani, subliniind ca unitatea trebuie salvata si ca este hotarat sa "puna aceasta problema peste tot" unde crede ca se vor gasi solutii.