Cei 110 mineri de la SC Baita SA din orasul bihorean Stei au reluat, vineri, programul obisnuit de lucru, dupa doua zile de protest in subteran, ei motivand ca au luat aceasta decizie ca "sa nu existe motive" pentru inchiderea minei, potrivit Mediafax.

"Toti minerii au reluat lucrul, s-au prezentat la locul de munca la ora 8.00, cand incepe programul, si au intrat in mina. Oamenii nu au vrut sa se inchida mina, de-aia au reluat lucrul, sa nu existe motive pentru asa ceva", a declarat Octavian Bortos, care joi a fost numit director general al SC Baita SA. In prezent, la SC Baita SA nu exista activitate sindicala si niciun lider sindical, dupa pensionarea celui care a detinut aceasta pozitie, Alexandru Istoc. Protestul celor 110 mineri de la Baita a inceput miercuri dimineata, cand oamenii s-au blocat in subteran, de teama ca mina va fi inchisa si ca exprimare a nemultumirii ca directoarea generala a societatii, Maria Trip, ar fi fost "fortata" sa demisioneze.

Protestul a fost declansat dupa ce, cu o zi inainte, la Stei a ajuns secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajatilor minei - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputandu-i nerentabilitatea minei si faptul ca aceasta nu a fost inchisa.
In cursul zilei de miercuri, la Baita a mers si prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, care a incercat sa-i convinga pe mineri sa reia lucrul, insa fara succes. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presa al Ministerului Economiei, in sedinta de marti a Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A., directorul general al societatii, Maria Trip, si-a dat demisia din functie, invocand motive personale, fapt comunicat angajatilor companiei in prezenta membrilor CA.

Agentia Nationala de Integritate a fost sesizata cu privire la un posibil conflict de interese

La sedinta Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A. a participat, conform sursei citate, si secretarul de stat din Ministerul Economiei Maricel Popa, care a luat act de situatia financiara grava a societatii si a cerut membrilor CA si conducerii executive a societatii adoptarea si implementarea masurilor necesare in vederea remedierii urgente a acestei situatii.Conform sursei citate, Corpul de control al Ministrului Economiei a constatat deficiente grave in gestionarea activitatii S.C. Baita S.A., fiind sezizata Directia Nationala Anticoruptie. Totodata, a fost sesizata Agentia Nationala de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese in care s-a aflat conducerea S.C. Baita S.A., dar si Agentia Nationala de Administrare Fiscala referitor la modul de incasare /plata a unei de 5.111.000 lei, aferenta unui contract de cesiune de actiuni intre S.C. Baita S.A. si o societate partenera.

Citeste si:

In comunicat se mai arata ca "alaturi de situatiile sesizate organelor competente judiciare, mai exista si alte deficiente in gestionarea patrimoniului societatii, aflate in curs de cercetare". "Situatia economica si financiara a societatii S.C. Baita S.A. a continuat sa se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 pana in prezent. Astfel, pierderile financiare ale societatii, la sfarsitul anului 2013, au depasit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. In aceste conditii, in absenta unor solutii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situatiei economice si financiare a societatii S.C. Baita S.A., ministrul Economiei, Constantin Nita, a mandatat membrii Consiliului de Administratie sa adopte si sa implementeze masurile care sa duca la redresarea acestei situatii, in vederea pastrarii locurilor de munca si dezvoltarea activittaii de exploatare a resurselor minerale aflate in perimetrul minier Baita", mai precizau reprezentantii Ministerului Economiei.

In acest context, ministrul Constantin Nita declara ca schimbarea conducerii societatii S.C. Baita S.A. are ca obiectiv "relansarea activitatii miniere a societatii si imbunatatirea situatiei economice in vederea mentinerii si cresterii numarului locurilor de munca, asigurand, totodata, angajatii companiei ca nu s-a luat si nici nu se va lua in considerare, in niciun moment, inchiderea activitatii miniere de la societatea Baita S.A".
Intr-un comunicat de presa transmis joi seara, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca, in urma negocierilor purtate cu prefectul judetului si cu reprezentantii angajatilor companiei miniere, conflictul spontan al salariatilor s-a incheiat. De asemenea, Ministerul Economiei anunta ca ”pentru asigurarea continuitatii activitatii” este numit un nou director general, Octavian Bortos, care a ocupat functia de director tehnic al companiei.

Sursa foto: Shutterstock.com/Proteste