24 Octombrie 2014

Judetul din Romania cu cea mai mare crestere a lefurilor



Salariul mediu brut in sectorul privat a crescut anul acesta, la nivel national, cu 4,1%, in timp ce in judetul Timis majorarile au fost de 8% in judetul Timis, iar in judetele din Transilvania, Muntenia si estul Romaniei angajatii din mediul au ramas la acelasi nivel salarial ca anul precedent, potrivit unui studiu PwC.

Astfel, cele mai mari majorari ale salariilor din mediul privat au fost inregistrate in vestul tarii, in judetul Timis cresterea fiind de 8%, iar in Bucuresti salariul mediu brut a urcat cu circa 3,4%.

„Dinamica salariala mai accelerata din zona de vest a tarii poate fi explicata prin doi factori. Pe de o parte, este o competitie intensa intre angajatori, majoritatea organizatii cu activitate de productie, care sunt orientati catre atragerea si motivarea unei forte de munca avand profiluri si specializari similare (de exemplu, ingineri sau muncitori calificati). La aceasta se adauga o disponibilitate limitata a fortei de munca, explicata printr-o rata a somajului de 3-4% comparativ cu 7% la nivel national”, a precizat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Companiile mari ofera salarii motivante

Potrivit studiului PwC, angajatii din companiile care au o cifra de afaceri intre 25-200 milioane de euro au salarii cu 70% mai mari fata de cei din companii cu cifra de afaceri situata sub 10 milioane de euro cu 8% comparativ cu cei din companiile cu cifra de afaceri de peste 100 milioane euro.

Salariul mediu in functie de cifra de afaceri a companiei | Create Infographics

Diferentele sunt similare si din punct de vedere al numarului de angajati: nivelul salarial mediu in companiile cu un numar de angajati cuprins intre 100 si 1000 fiind mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai putin de 100 de angajati, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1,000 angajati.

Salariul mediu in functie de numarul de angajati | Create Infographics



Citeste si