"O sa spun poate un lucru care unora li se va parea nepotrivit. N-o spun pentru prima data, dar astazi, foarte aproape de incheierea mandatului, imi iau libertatea s-o spun: vorbim prea putin de prima parte a celui de-al doilea razboi mondial. Si acolo au cazut ostasi romani care au executat ordinul politicienilor. Si niciodata nimeni n-o sa ma convinga ca trecerea Prutului a fost o greseala in istorie", a declarat Traian Basescu, la Carei, la manifestarile de Ziua Armatei Romane.

Seful statului a precizat, potrivit Mediafax, ca trecerea Nistrului "poate e discutabila", dar "Armata romana prin traditie si-a aparat teritoriul national", iar "teritoriul dintre Prut si Nistru a fost si este pamant romanesc".

In iunie 1940, in urma unui ultimatum dat de Uniunea Sovietica, Romania a cedat, fara lupta, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta. In 22 iunie 1941, Armata romana, sprijinita de unitati ale Armatei germane, a inceput campania de recucerire a Basarabiei si Bucovinei.

Citeste si:

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, alaturi de mai multi ministri, participa, sambata, la Carei, la manifestarile de Ziua Armatei Romane, la sosirea la ceremonie presedintele dand mana doar cu reprezentantii Armatei, nu si cu premierul si cu membrii Guvernului.

Aceasta este prima participare comuna a presedintelui si a premierului la un eveniment, de la debutul campaniei electorale. Manifestarile de la Carei se desfasoara la Monumentul Ostasului Roman.

Sambata se implinesc 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, care a reprezentat ultima victorie a Armatei Romane in lupta cu trupele ungaro-germane.