Reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au demarat verificari privind respectarea obligatiilor pe care le au farmaciile care au contract cu casele de asigurari de sanatate. Astfel, timp de o luna, echipe mixte de inspectori vor verifica modul in care se respecta eliberarea medicamentelor compensate si gratuite.

Conform prevederilor legale, farmaciile au obligatia de a se aproviziona in mod continuu cu medicamentele care sunt acordate in cadrul sistemului de asigurari de sanatate, cu sau fara contributie personala, mai precis medicamentele compensate si gratuite.

"In conditiile in care un pacient solicita un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are in stoc medicamentele compensate la preturi mai mici sau egale cu pretul de referinta, aceasta are obligatia de a se aproviziona in termen de 24 de ore pentru bolile acute si 48 de ore pentru cele cronice. In niciun caz farmacia nu trebuie sa propuna pacientului un medicament mai scump", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Eliberarea unui medicament care necesita o plata mai mare din parte pacientului se poate realiza in conditiile in care medicul a indicat in prescriptie denumirea comerciala a medicamentului sau la solicitarea pacientului.

Citeste si:

"Sunt foarte multe situatii in care, desi pacientii sunt beneficiari de medicamente compensate 100%, se duc la farmacie si de multe ori farmacia le spune «da, dar nu le avem pe acestea, avem un alt medicament similar ca substanta activa, dar la un alt pret» si diferenta trebuie sa o suportati dumneavoastra. Vreau sa anunt ca demaram practic cea mai ampla actiune de control pe fiecare farmacie de acest gen", a spus Banicioiu.

El a precizat ca ministerul a retransmis farmaciilor informatii privind toate procedurile si protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentantii acestor unitati au fost instiintati de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportarii pretului de referinta.

Guvernul a aprobat introducerea pe lista medicamentelor compensate si gratuite a 23 de noi produse pentru tratarea unui numar de 29 indicatii terapeutice, lista urmand astfel sa cuprinda medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar si medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.

Sursa foto: MediafaxFoto