Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa introduca mai multe medicamente pe lista celor compensate suta la suta, printre acestea regasindu-se tratamente utilizate in cazul epilepsiei si al unor boli endocrine, neurologice degenerative si oncologice, scrie Mediafax.

Conform unui proiect de hotarare de guvern postat pe site-ul ministerului, in vederea dezbaterii publice, lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se va completa cu Stiripentol, denumirea comuna internationala utilizata in tratamentul epilepsiei. Este vorba despre compensare integrala in cazul pacientilor care beneficiaza de tratament ambulatoriu.

Tot de compensare integrala vor beneficia pacientii care sufera de afectiuni endocrine (gusa endemica, insuficienta suprarenala cronica, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselara si tumori neuroendocrine) pentru produsul Pasireotidum.

Noua produse destinate tratamentului oncologic al pacientilor inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc vor fi, si ele, compensate integral. Acestea sunt: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus si Ruxolitinibum.

Sublista cu denumiri comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in regim de compensare 100% este completata de Ambrisentanum, pentru hipertensiunea pulmonara.

Tafamidis, destinat tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice degenerative - scleroza laterala amiotrofica, va fi si el inclus pe lista compensatelor.

Vor mai beneficia de compensare suta la suta Bosentanum (scleroza sistemica si ulcere digitale evolutive), Romiplostimum (purpura tromocitopenica imuna cronica la adultii splenectomizati si nesplenectomizati) si Sapropterinum (pacienti adulti si copii cu hiperfenilalaninemie diagnosticati cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterina -BH4).

Tot compensare integrala va fi acordata pentru Plerixafor, utilizat in cazul transplatului medular.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, declara ca un numar de 14 medicamente pentru care nu exista alternativa terapeutica, printre care si cele pentru boala Dravet, vor fi incluse pe lista de compensate din luna mai, cel mai tarziu iunie.

"Vorbim depre epilepsiile rare, mai ales boala Dravet, care au nevoie urgenta de alternativa terapeutica, asa-numitele medicamente orfane, si pentru care vom introduce pe lista primele medicamente cel mai tarziu la inceputul lunii iunie", a spus Savu.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara ca suma alocata pacientilor cu epilepsie in acest an era insuficienta si in acest sens s-au primit mai multe sesizari, astfel ca s-a decis cresterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei.

"In momentul de fata, stiu ca pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o suma insuficienta. Am primit mai multe sesizari. Costurile sunt ridicate: pentru micro-interventii chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard (de lei vechi, n.r.) Evident ca familia nu poate sa acopere aceste costuri, iar statul trebuie sa ofere solutii. Voi creste aceasta suma de la 2,66 milioane de lei, vom mari la 4,65 milioane, deci o crestere la 60 la suta. Sper sa reusim sa acoperim costurile pentru toti cei care sunt in aceasta situatie. Sper sa fie primul an in care sa ii cuprindem pe toti. Stiu ca sunt multe alte chestiuni, si cele de medicatie noua", a spus ministrul Sanatatii.

Tot Banicioiu a anuntat ca noua lista de compensate va fi evaluata in totalitate, dar pana atunci, din luna mai, pacientii cu boli rare fara terapie in ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri