Salariatii vor putea primi tichetele de masa si in format electronic, pe card

Salariatii vor putea primi tichetele de masa si in format electronic, acestea fiind oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenti cu valoarea nominala a acestora. Numarul tichetelor primite lunar nu poate depasi numarul zilelor lucratoare, conform unui proiect HG.

Angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, potrivit unui proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a legii privind acordarea tichetelor de masa, informeaza Mediafax.

In cazul optarii pentru suportul electronic, cardurile vor fi alimentate cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a fi permisa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar. Totodata, vor fi eliminate prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi.

Cresterea eficientei controlului privind utilizarea tichetelor de masa

In cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numarul de tichete de masa la care are dreptul lunar se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare, potrivit proiectului.

"Pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic, proiectul urmareste si alte obiective, precum cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa, asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa. In cadrul procesului de elaborare a proiectului de hotarare a Guvernului s-a avut in vedere ca noile prevederi legale sa asigure accesul tuturor entitatilor interesate sa devina emitenti de tichete de masa pe o piata concurentiala, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajatilor pentru acoperirea costurilor de masa", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Citeste si:
Ce obligații noi le revin companiilor pentru prevenirea hărțuirii...
Ce obligații noi le revin...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Prevederile cuprinse in proiectul de act normativ au fost stabilite in urma consultarii cu Asociatia emitentilor de tichete de masa din Romania, Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia de plati electronice din Romania, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA", Consiliul national al intreprinderilor private mici si mijlocii din Romania si Asociatia Marilor Retele Comerciale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri