1 Decembrie 2014

Zoe Petre: 1 Decembrie a fost incununarea unui efort national de mare importanta si continuitate



Istoricul Zoe Petre a declarat ca 1 Decembrie a fost incununarea unui efort national de mare importanta si continuitate, aceasta considerand ca romanii au o constiinta nationala foarte puternica si nu sunt indiferenti privind insemnatatea Zilei Nationale a Romaniei.

"Din punct de vedere istoric, asa cum se repeta an de an, la 1 Decembrie, data aceasta a fost incununarea unui efort national de mare importanta si continuitate, care a dus la refacerea unitatii romanilor in interiorul granitelor. A fost cea mai mare realizare istorica a Tarilor Romane de la un obiectiv al Revolutiei din 1848, care s-a incheiat in Marea Adunare de la Alba Iulia", a declarat istoricul, potrivit Mediafax.

Zoe Petre a precizat ca se simte reprezentata ca persoana de aceasta Mare Unire, ea fiind "o combinatie de ardeleni, moldoveni, munteni si dobrogeni".
Intrebata cum este inteleasa Ziua Nationala de actuala societate, Zoe Petre considera ca "romanii o percep cu multa seriozitate". "Nu are rost sa comparam cu 4 iulie la americani, o sarbatoare de barbecue familial si o ocazie de a flutura steagul american. Romanii au o constiinta nationala foarte puternica si este de ajuns sa-i vedeti cum reactioneaza fata de tentatiile unora in directia unei mai mari autonomii, indata ce simt ca integritatea teritoriala ar putea fi, macar imaginar, pusa in pericol, pentru ca nu este in realitate. Dar e cumva o derobare a unei parti din cetatenii Romaniei de la sentimentele standard fata de statul roman. Imediat devin destul de critici si chiar si agresivi. Nu sunt indiferenti, dar nu se manifesta la fel ca alte neamuri, si din cauza faptului ca 1 Decembrie este in plina iarna", a spus Zoe Petre, precizand ca, daca Ziua Nationala ar fi fost primavara, cu siguranta ar fi fost mai multe serbari campenesti.

In privinta organizarii paradei de 1 Decembrie in Piata Constitutiei, in apropierea Palatului Parlamentului, Zoe Petre a precizat ca sarbatoarea nationala a mai fost marcata in acest loc in 1998. "Nu e obligatoriu sa fie in acelasi loc. Romania, in principiu, nu ar trebui sa aiba tentatia de a se expune ca forta militara, numai ca, in imprejurarile actuale, poate ca nu este rau sa arate nitel mai mult ce poate si care ii sunt directiile de dezvoltare", a mai spus Zoe Petre.

De asemenea, ea a precizat ca Palatul Parlamentului, o cladire cunoscuta si sub denumirea de Casa Poporului, este "de 25 de ani nationalizata de popor". "Noi, atunci, in 1996, l-am rugat pe presedintele Camerei Deputatilor, domnul (Adrian, n.r.) Nastase, l-a rugat domnul (Ion, n.r.) Diaconescu, domnul (Emil, n.r.) Constantinescu, sa nu mute Parlamentul. In momentul in care s-a instaurat noul Parlament a fost imposibil sa se instaleze in vechea cladire, si prizele erau scoase din perete. Dar, intre timp, cladirea a fost exorcizata in multe feluri, nu are rost sa ne intoarcem iar la Ceausescu, care nu a pus piciorul acolo niciodata", a conchis Zoe Petre.



Citeste si