Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, in legatura cu predarea religiei in scoli, ca pana cand Parlamentul sau, dupa caz, Guvernul, nu se pronunta cu privire la aceasta problema, vor fi respectate Constitutia si legea care reglementeaza acest subiect, neputand fi schimbat nimic pana atunci.

"Legat de predarea religiei in scoli, sunt mai multe lucruri care trebuie luate in calcul. In primul rand, trebuie respectate legea si Constitutia si tot cadrul institutional in care se desfasoara orele in scoli. In acest moment, avem o lege, avem o decizie a CCR si avem o procedura pe care Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, trebuie sa le parcurga", a declarat, marti, ministrul Educatiei, conform Mediafax.

Pricopie a adaugat ca pana cand nu se decide, la nivelul Parlamentului sau al Guvernului, cum se va proceda in planurile de invatamant si in procedurile din scoli, "evident ca nu se poate schimba nimic". "CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei - n.r.) atrage atentia asupra unui element de neconstitutionalitate, iar Parlamentul are obligatia sa il regleze. In momentul in care Parlamentul va corecta aceasta problema, evident ca ne vom supune legislatiei in vigoare", a spus ministrul Educatiei.

Patriarhia acuza discriminarea

In 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina. La o zi dupa decizia Curtii, reprezentantii Patriarhiei spuneau despre aceasta ca este "discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie".

Tot Patriarhia Romana cere Senatului sa respinga proiectul legislativ prin care deputatul Remus Cernea propune inlocuirea disciplinei Religie cu Etica si cultura civica in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional, ca parte a trunchiului comun, si acordarea de calificative la Religie.

Citeste si:
Masa calda pentru 100 de scoli conform unui OUG pus in dezbatere
Masa calda pentru 100 de...

In sprijinul acestei solicitari, Patriarhia a mentionat si argumentul ca "este obligatorie prezenta Religiei printre celelalte discipline din schema orara, dar nu este obligatorie participarea elevilor" la aceasta ora. "Statutul actual al Religiei in invatamantul public este conform cu legislatia romaneasca si se afla in multe tari ale Uniunii Europene", a subliniat, intr-un comunicat de marti, Patriarhia.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Consiliul Elevilor vrea scoala de la 1 septembrie la 1 iunie