1,2 milioane de asigurati nu si-au primit cardurile de sanatate

Cea mai importanta etapa a contractului de distribuire a cardurilor de sanatate incheiat intre Compania Nationala Posta Romana si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-a finalizat, 12,26 milioane de romani primindu-si documentul electronic care atesta calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate din Romania. Acest lucru inseamna ca 93 din 100 de asigurati au intrat in posesia cardului, prin intermediul Postei Romane.

„Posta Romana, in urma unor eforturi considerabile ale retelei operationale a companiei, a reusit sa se achite de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rata de retur de 7% pe distributia cardurilor de sanatate este una pe care orice operator privat si-ar asuma-o fara ezitare. Iar asta, avand in vedere rigorile impuse prin contract, ce tin atat de modalitatea de predare a cardurilor, cat si de zonele acoperite, in buna parte mediul rural greu accesibil”, a declarat Irina Purcaru, directorul directiei operatiuni si relatii comerciale din Posta Romana.

Astfel, din cele 13,2 milioane de carduri trimise de CNAS spre distribuire, Posta Romana a predat in mana asiguratilor 93% din aceasta cantitate. Persoanele care fie si-au schimbat domiciliul si nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unitatile Postei Romane pentru a-si ridica documentul de asigurat pot sa o faca, in continuare, asa cum impun regulile CNAS.

„Vom face o analiza atenta a modului in care s-a derulat distributia pe judete si vrem sa-i asiguram pe cei care ne-au reclamat situatii punctuale ca nemultumirile lor au ajuns la noi si ca nu vor ramane nerezolvate. Facem un efort permanent sa ne modernizam serviciile, simultan cu imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajati”, a declarat Alexandru Petrescu, director general Posta Romana.

Wall-Street.ro il invita pe aceasta cale pe directorul general al Postei Romane in oficiul postal 16, cartier Militar, una dintre cele mai mari din sector, pentru a lucra o zi umar la umar cu angajatii de acolo, in frig si conditii similare sau mai rele decat acum 25 de ani.

Citeste si:
Sute de carduri de sanatate cerute dupa 1 septembrie, dar neridicate
CASMB: Sute de carduri de...

Situatia pe judete arata ca Bucurestiul detine primul loc in numarul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, si de Timis, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinatie. Rata de retur pe cele trei judete, respectiv diferenta dintre cardurile emise de CNAS conform contractului si cardurile returnate Caselor Judetene de Sanatate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, judetele cu cei mai putini asigurati pentru care s-au emis carduri de sanatate sunt: Ialomita (79.900 de carduri emise si o rata de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) si Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). Judetele in care s-au inregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Salaj (3%), Prahova (3,5%), Valcea (3,6%) si Olt (3,7%).

Posta Romana a castigat prin licitatie, in vara anului trecut, contractul de distributie a cardurilor de sanatate la nivel national. Acordul-cadru dintre operatorul national de servicii postale si CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurati in 19 septembrie. Valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei si are o durata de patru ani. Volumul total ce urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, si nu o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza. Posta Romana a contribuit, in 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o suma-record in conditiile disponibilizarilor operate in anii trecuti si care au redus contributiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din aceasta suma reprezinta TVA aferenta contractelor comerciale incheiate in cursul anului 2014.

Citeste si:
Proiect de lege: Cartile de identitate, schimbate cu carti electronice
Cartile de identitate,...

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri