Cardurile de sanatate incep sa expire si vor fi inlocuite. Cum afli ca s-a emis un card nou

Anul acesta isi pierd valabilitatea aproximativ 730.000 de carduri de sanatate. In cazul in care l-ai ridicat, vei vedea ca pe el apare o data de expirare. Daca aceasta indica anul in curs, nu trebuie sa faci nimic, ci doar vei primi prin posta noul card cand acesta va fi emis, dupa cum a explicat, pentru Ziare.com, Augustus Costache, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Are o perioada de valabilitate de 5 ani, pe de-o parte, sunt certificatele de securitate informatica. Nu poti sa-l tii la nesfarsit cu tehnologia de acum 5 ani. Iar a doua chestiune este uzura. Ca si la cardurie bancare", a spus Costache.

Peste 14 milioane de romani detin carduri de sanatate. Folosirea cardului national de sanatate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fara prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputand fi acordate servicii medicale sau medicamente decat pentru cazurile de urgenta.

Cardul de sanatate trebuia sa fie introdus pana la inceputul anului 2008, dar a fost amanat de mai multe ori, pana in 2015, cand a devenit obligatoriu. Sunt totusi foarte multi romani care nu si-au ridicat cardurile de sanatate nici pana acum. De exemplu, doar in Bucuresti, CASMB spunea intr-un raspuns pentru Ziare.com in luna februarie ca sunt neridicate 49.333 de carduri primite retur de la posta.

Citeste si:
Analizele și serviciile medicale se pot face oriunde în țară, în...
Analizele și investigațiile...
Sursa foto: Shutterstock / LightField Studios

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri