Eliberarea unui nou card de sanatate, dupa pierderea, distrugerea sau modificarea datelor personale, il va costa pe asigurat aproape 15 lei, din care costul de productie al cardului este de 2,2 euro plus TVA, iar cel de distribuire, 2,74 lei plus TVA, a precizat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"In aceasta situatie (eliberarea unui nou card - n.r.) este stabilita o procedura simplificata, care presupune un singur drum la casa de asigurari, pentru a depune o cerere-tip, copie de pe cartea de identitate si actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurari, iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS si MS pentru primul card. Mai exact, costul de productie al cardului este de 2,2 euro plus TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei plus TVA", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Dupa depunerea documentelor, asiguratul va primi acasa, in termen de 30 de zile, noul card. Pana atunci, cardul sau va figura in sistem ca fiind inactiv, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte. "Procesul de tiparire si de distribuire a cardului de sanatate continua pentru asiguratii care vor implini in viitor varsta de 18 ani sau dobandesc calitatea de asigurat. Pana la primirea cardului de sanatate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte care inlocuieste cardul, valabila nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia", a precizat Vasile Ciurchea.

Potrivit presedintelui CNAS, cardul national de sanatate va fi utilizat in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, in perioada 1 februarie - 31 martie. "In acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale si celor aproximativ 800.000 de asigurati care inca nu au intrat in posesia cardului. Incepand cu 1 aprilie 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale", a adaugat Ciurchea.

Citeste si:
Premiera: Vaccinurile ar putea intra pe lista tratamentelor compensate
Vaccinurile ar putea intra pe...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Revolut si-a marit incasarile cu 354%, insa pierderile s-au dublat