Activarea cardului de sanatate se va face odata cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoana sa mearga special la medic pentru initializarea cardului, care poate sa ramana neactivat si un an sau doi, a declarat, luni, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Nimeni nu trebuie sa mearga la medic special pentru a-si activa cardul, initializarea cardului se face odata cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguratii pot pastra cardul neactivat si un an, si doi, daca nu au nevoie sa mearga la medic", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), intr-o conferinta de presa.

Pana in prezent, aproximativ 13,5 milioane de asigurati au intrat in posesia cardului national de sanatate. In sistem au fost activate aproximativ 4,5 milioane de carduri, a precizat Vasile Ciurchea. Peste 500.000 de asigurati nu au primit cardul de sanatate, acesta putand fi ridicat de la casele de asigurari sau de la medicii de familie. Potrivit presedintelui CNAS, cei care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate, din motive religioase sau de constiinta, pot primi o adeverinta cu valabilitate de trei luni, care va inlocui cardul si care va fi eliberata, la cerere, de casele de asigurari de sanatate, scrie Mediafax.

Cardurile refuzate raman la sediile caselor de asigurari de sanatate, de unde vor putea fi ridicate de asigurati, daca acestia doresc sa intre in posesia lor. Presedintele CNAS a precizat ca intre 50 si 100 de persoane dintre cele care au anuntat initial ca refuza cardul au revenit asupra deciziei.

"La un moment dat, am avut aproape 4.000 de persoane care au refuzat cardul de sanatate, din diferite motive. Numarul acestora nu a crescut, in schimb avem intre 50 si 100 de persoane care, desi initial au refuzat cardul, au revenit asupra deciziei si au cerut eliberarea documentului", a mai spus Ciurchea. Presedintele CNAS a adaugat ca asiguratii care pana la 1 mai nu au intrat in posesia cardului de sanatate vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte eliberate de casa de asigurari de sanatate. In cazul in care asiguratii constata nereguli privind utilizarea cardului, acestia pot face reclamatii la numarul de telefon de pe cardul de sanatate.

Citeste si:
Utilizarea cardului de sănătate este suspendată până la 30 septembrie
Cardul de sănătate nu va fi...

"As vrea sa atentionez asupra faptului ca deja au aparut persoane care sesizeaza ca au fost sunate la telefon pentru a participa la un sondaj facut de casele de sanatate. Nu am facut niciun sondaj si ii rog pe romani sa nu furnizeze nicio informatie telefonica niciunei persoane care le cere sa raspunda in numele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Nu facem sondaje. Probabil ca vor fi niste afise pe care le vom pune in spitale, in cabinetele medicale, in farmacii, pentru a fi citite de catre orice persoana", a precizat Ciurchea.

Presedintele CNAS a mai spus ca orice duplicat eliberat pentru ca vechiul card a fost deteriorat sau pierdut se plateste de catre asigurat, taxa fiind de 15 lei. In schimb, daca un card de sanatate a fost inscriptionat gresit, atunci pentru eliberarea unui duplicat nu se va plati niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurari de sanatate.

Potrivit presedintelui CNAS, pana la inceputul lunii martie au fost inregistrate aproximativ 800 de cereri de la cei care si-au pierdut cardul si noile carduri se afla in curs de tiparire.

"Vreau sa fac inca o mentiune: pe card nu va fi trecuta nicio data medicala decat daca pacientul doreste acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declaratie notariala. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie sa ii inregistreze in card dorinta de a-si dona organele, in caz de moarte cerebrala, daca nu prezinta aceasta declaratie notariala", a adaugat Ciurchea.

Citeste si:
Angajații din Ministerul Sănătății și CNAS, obligați să aibă...
Angajații din Ministerul...

El a mai spus ca un pacient va prezenta cardul de sanatate atat la internare, cat si la externare. "Daca pacientul are nevoie de un consult in alt spital, atunci, sigur, va fi folosit din nou cardul", a precizat Ciurchea. Directorul general al CNAS, Radu Tibichi, a spus ca orice persoana careia nu i-a fost emis cardul de sanatate poate avea acces la servicii medicale.

Tibichi a precizat ca in prezent sunt in curs de redactare alte 360.000 de carduri pentru persoane care au implinit 18 ani sau au dobandit calitatea de asigurat. In cazul in care medicii de familie au ridicat cardurile, acestea raman la ei pana cand vor fi ridicate de catre asigurat, respectiv aproximativ un an.

La conferinta a fost prezent si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a subliniat ca din 1 mai niciun serviciu medical nu va mai fi decontat decat daca a fost prezentat pentru acesta cardul de sanatate. Ministrul a precizat ca luni au loc astfel de discutii la nivelul tuturor caselor de asigurari de sanatate din tara.
Cardul national de sanatate va deveni obligatoriu pentru asigurati din 1 mai. Activarea cardului de sanatate va putea fi facuta la orice furnizor de servicii medicale, mai putin de farmacist. Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta in inlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.

Cardul, odata activat, va fi folosit de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Citeste si:
Creștere semnificativă a profitului Biofarm, susținută de piața...
Creștere semnificativă a...

Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri