Presedintele Iohannis a fost primit de Nicolae Zamfir, Directorul General al Institutului si director de proiect, care i-a prezentat sefului statului Acceleratorul Linear de Particule Tandem 9MV. Klaus Iohannis a vazut si santierul ELI-NP, de pe terasa cladirii principale a Institutului si a avut o intalnire cu conducerea Proiectului ELI-NP.

Seful statului a declarat, la finalul vizitei, ca la Institutul de la Magurele se pregateste ”cel mai mare proiect stiintific din regiune”. ”Este vorba de facilitatea cu laser de foarte mare putere, si aplicatii in fizica nucleara, un proiect extraordinar de ambitios, care cu siguranta va pune Romania foarte sus, pe harta tarilor unde se face cercetare fundamentala. Acest lucru mi se pare extraordinar de important si trebuie sa recunosc ca se imbina foarte serios cu conceptul meu despre educatie in Romania, care, poate va amintiti, dupa propunerea mea, va produce specialisti de foarte inalta calificare, exact lucrul care se va intampla si aici”, a declarat presedintele Iohannis despre Proiectul ELI-NP, conform Mediafax.

laserul de la Magurele

Citeste si:

Despre stadiul lucrarilor la acest proiect (foto), presedintele Iohannis a precizat ca, din cate a inteles, ”sunt cateva probleme de tip logistic, in mersul lucrarilor”. ”Este aproximativ in regula, un pic au ramas in urma”, a spus seful statului. ”Cu siguranta se gasesc solutii adecvate, abia astept sa venim la inaugurare, in 2018”, a tinut sa adauge Klaus Iohannis. El a mentionat ca acest tip de proiect reprezinta un instrument pentru a aduce cercetatori inapoi, si a adaugat ca sunt cercetatori romani care s-au intors in tara, special pentru acest Centru de Cercetare ELI-NP.

ELI-NP va reprezenta centrul romanesc de cercetare, parte a infrastructurii europene distribuite ELI, potrivit prezentarii oficiale a Institutului. Proiectul, cu o valoare de aproape 300 milioane Euro fara TVA, a primit din partea Comisiei Europene aprobarea pentru finantarea primei faze (180 milioane Euro) din fonduri structurale (POS CCE) si s-a inceput implementarea pe platforma de fizica Magurele (langa Bucuresti).

ELI-NP va fi finalizat si va incepe sa opereze in 2018 pe baza unei scheme de ”acces deschis”.