Calatoriile cu metroul se scumpesc cu procente cuprinse intre 16% si 33%. Astfel, pretul cartelei cu 2 calatorii creste de la 4 la 5 lei, iar costul cartelei cu 10 calatorii se majoreaza de la 15 lei la 20 lei, conform grilei de preturi a Metrorex.

Pretul unui abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii va creste de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei. Noile tarife sunt incluse in anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, pentru aprobarea tarifelor la calatoria cu metroul, anunta Mediafax.

Masura, care ar urma sa intre in vigoare la 28 martie, va conduce la cresterea veniturilor anuale ale Metrorex cu circa 44 milioane lei si implicit la diminuarea deficitelor de finantare, se arata in referatul de aprobare al proiectului. "Pentru urmatoarele 10 luni (martie - decembrie) 2015, cheltuielile totale ale societatii pentru asigurarea seviciului public de transport calatori cu metroul sunt de circa 574,67 milioane lei, in timp ce veniturile totale, in cazul neajustarii tarifelor la calatoria cu metroul, sunt de circa 537,74 milioane lei, ceea ce conduce la inregistrarea unui rezultat negativ al exercitiului financiar pentru perioada martie - decembrie 2015 in valoare de circa 36,92 milioane lei", se arata in document.

Subventia de la bugetul de stat alocata pe perioada martie - decembrie 2015 este de 269,4 milioane lei, iar cea necesara pentru acoperirea integrala a cheltuielilor se ridica la 307,84 milioane lei, astfel ca raportul dintre subventia necesara si subventia alocata, valoare ce trebuie acoperita din veniturile proprii rezultate din ajustarea tarifelor de calatorie cu metroul, este de 114,27% pentru perioada martie - decembrie 2015. "Avand in vedere ca ajustarea tarifelor cu metroul se propune a fi realizata incepand cu luna martie 2015 si pana la finele anului va trebui acoperita si pierderea estimata pe primele 2 luni, rezulta ca pentru perioada martie - decembrie 2015 ajustarea tarifelor trebuie sa includa atat ajustarea de tarife rezultata pentru primele 2 luni, cat si ajustarea de tarife pentru perioada martie - decembrie 2015, rezultand o crestere a tarifelor de circa 28%, ceea ce reprezinta raportul procentual dintre subventia necesara si subventia alocata la nivelul anului 2015, tinand cont ca ajustarea pe 10 luni (incepand cu luna martie 2015) trebuie sa acopere intreaga diferenta de circa 43,5 milioane lei necesara in completarea subventiei alocate", precizeaza autorii documentului.

In referat se precizeaza ca, avand in vedere numeroasele petitii inregistrate la Metrorex in ultimii trei ani cu privire la Abonamentul lunar cu 62 de calatorii, precum si petitiile primite prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, prin care calatorii isi exprimau nemultumirile in ceea ce priveste efectuarea numarului de calatorii in perioada de valabilitate a abonamentului, administratorul retelei de metrou propune eliminarea acestui titlu de calatorie.

Eventuala neajustare a tarifelor actuale de calatorie cu metroul in consens cu prevederile bugetului de venituri si cheltuieli al Metrorex pe anul 2015 va conduce la nerealizarea veniturilor societatii fundamentate pe acest an si cresterea lunara a pierderilor societatii cu aproximativ 4,4 milioane lei. In referatul de aprobare al proiectului sunt enumerate si tarifele percepute la calatoria cu metroul in alte state europene. Astfel, pentru o singura calatorie, in Bruxelles si Madrid se achita 2 euro, in Copenhaga pretul ajunge pana la 4,8 euro iar in Londra poate urca pana la 5,8 lire. In schimb, calatorii cu metroul din Lisabona si Budapesta achita 1,15 euro, respectiv 1,16 euro pentru o calatorie, potrivit sursei citate.

Valorile titlurilor comune Metrorex - RATB se vor ajusta corespunzator noilor tarife, in conditiile incheierii unei noi conventii de colaborare intre cele doua companii. Ultima scumpire a calatoriilor cu metroul dateaza din august 2012, cea mai mare crestere fiind operata la cartelele de 10 calatorii, care s-au scumpit cu 50%, de la 10 lei la 15 lei.

Un proiect de ordin al ministrului Transporturilor din octombrie 2013 prevedea scumpirea tarifelor pentru calatoria cu metroul cu 25%-33%, cresterea nefiind insa pusa in practica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri