23 Martie 2015

Concediu de odihna pentru asistentii maternali? Sunt analizate schimbari



Posibilitatea acordarii de concediu de odihna asistentilor maternali si de a-i remunera suplimentar pe cei care au grija de copii cu dizabilitati este analizata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie analizeaza posibilitatea de a acorda concediu si asistentilor maternali, dar si de a-i remunera suplimentar pe cei care au grija de copii cu dizabilitati, a declarat pentru Mediafax, presedintele institutiei, Gabriela Coman. Presedintele Autoritati Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat ca incearca sa raspunda solicitarilor permanente care vin din partea asistentilor maternali si, impreuna cu specialistii, analizeaza posibilitatea reconsiderarii contractelor lor de munca.

"Nu stiu cum vom reusi, pentru ca ceea ce solicita asistentii maternali, concedii si o alta salarizare, nu tin neaparat de legislatia specifica pe asistenta maternala, tin de legislatia muncii si de Legea salarizarii. Ne gandim sa punem in lege posibilitatea de a recurge la perioade de respiro, adica perioada in care se presupune ca vor avea un fel de concediu, inca nu stim cum ar putea sa fie si platit, dar cel putin sa fie o perioada in care copilul sa fie preluat de un alt asistent maternal. Numai ca acest lucru nu se poate face decat daca acel copil cunoaste asistentul maternal. Altfel, e ca si cum eu as pleca in vacanta si las copilul in straini. Deci copilul trebuie pregatit. De asta spun ca e un proces pe care trebuie il analizam", a explicat demnitarul.

Presedintele ANPDCA a mai precizat ca ar putea fi modificate si conditiile de atestare a asistentilor maternali, pentru a fi evitate situatiile in care copiii ajung la asistenti maternali in varsta, care nu mai au o conditie fizica suficient de buna pentru a garanta ingrijirea corespunzatoare a unui copil. "Daca tu, asistent social care evaluezi familia pentru a-i elibera atestat de familie de plasament, observi ca un cuplu are in jur de 65 de ani si mai intervine si o dificultate in mers sau o problema medicala, atunci trebuie sa te gandesti daca ii dai atestatul. Nu poti sa il respeingi pentru ca e in varsta, dar poti sa il respingi pentru ca nu are capacitatea de a ingriji un copil", a precizat Gabriela Coman.

Miscarea copiilor de la un asistent maternal la altul: cum se poate rezolva?

Un alt aspect avut in vedere se refera la evitarea mutatului frecvent al unui copil de la un asistent maternal la altul sau din asistenta maternala intr-un serviciu de tip rezidential. "O sa incercam sa vedem daca putem sa reglementam problema miscatului de colo-colo, adica a miscatului copilului in mod brutal. Dupa ce a stat sapte ani, il mut pentru ca ori consider eu ca nu mai poate asistentul, ori renunta asistentul, ori am copii mai mici pentru care nu am asistenti maternali. Nici asta nu e o procedura in regula, pentru ca pe copilul acela il tulburi ingrozitor", a mai spus secretarul de stat.

Ea a precizat ca desi filosofia asistentei maternale este de a limita perioada pe care un copil o poate petrece la un asistent maternal, si in cele mai multe tari asa se si intampla, in Romania acest lucru nu este aplicabil, avand in vedere ca abandonul este de lunga durata. "In ce le mai multe tari este o solutie temporara, dar la noi e alta situatie pentru ca vorbim de abandon de lunga durata, de nevizitarea copilului de catre parinti, de dezinteresul sau imposibilitatea parintilor de a-i lua acasa. Contextul este altul si de cele mai multe ori, din pacate, parintii i-au abandonat. Limitarea nu ar fi neaparat benefica. In plus, mersul din asistent maternal in asistent maternal, pentru a evita atasamentul, poate sa ii perturbe si mai mult linistea. Asta cred ca se potriveste doar daca stii clar ca e o solutie temporara. La noi, asistenta maternala si institutia au devenit solutii pe termen lung", a mai spus Gabriela Coman.

Ea a mai spus ca se doreste si specializarea asistentilor maternali care trebuie sa aiba grija de copii mici sau de copii cu dizabilitati, dar si o recompensare suplimentara a celor care ingrijesc copii cu probleme. "Poate reusim sa gandim si o stimulare a asistentei maternale pentru copilul cu dizabilitati. O sa vedem in ce fel, dar ar trebui. Ne dorim ca mai multi copii cu handicap sa poata creste intr-o familie. Unii necesita ingrijire specializata, dar unii copii necesita doar recuperare la care trebuie mers zilnic si ei ar putea fi protejati de asistenti maternali. Cred ca ar trebui o sustinere, dar trebuie sa vedem in ce masura e posibil si financiar. De asemenea, asistentul maternal ar trebui sa stie mai mult despre nevoile acelui copil. Ar trebui sa fie format sa stie ce implica handicapul, de cate ori trebuie sa il duca la recuperare si unde, cand si ce trebuie sa anunte. Trebuie o pregatire specializata si o consiliere psihologica. Cred ca si atestatul ar trebui putin diferentiat si sa specifice clar pentru ce este pregatit fiecare asistent maternal", a mai spus demnitarul.

La sfarsitul anului trecut, 18.798 de copii erau in grija asistentilor maternali, iar 3.476 dintre ei aveau dizabilitati.



Citeste si