Cu toate ca prima etapa pentru inscrierile la gradinitele de stat s-a incheiat deja, cele particulare au extins termenul, unele acceptand inscrieri pana la finalul lunii martie. wall-street.ro va prezinta cateva oferte ale gradinitelor, care sunt costurile in cazul unitatilor particulare.

Avand in vedere ca unele gradinite particulare inca mai accepta inscrieri pentru anul scolar 2015-2016, iar a doua etapa la cele de stat va avea loc in perioada 24 martie-3 aprilie, parintii inca mai au timp sa ia o decizie: sa isi inscrie copilul la o gradinita particulara sau la una de stat?

Gradinitele particulare iau avant in Romania, avand in vedere ca ofera o paleta larga de optiuni pentru activitatile extrascolare, dar si metode de predare care difera de cele de la stat. Astfel, Registrul National al Unitatilor de Invatamant Preuniversitar Particular inregistra anul trecut 180 de gradinite particulare acreditate in intreaga tara. Pentru anul scolar 2014-2015, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a inregistrat, in etapa a II-a a inscrierii, un numar de 403 de unitati pentru invatamantul prescolar de stat, cu 4.865 de locuri disponibile. Puteti consulta situatia defalcat, in functie de fiecare sector al Capitalei, aici. Anul trecut au fost aprobate 665.000 locuri in gradinite, comparativ cu 925.000 de locuri in invatamantul primar. Din totalul acestor locuri aprobate pentru gradinite, peste 20.000 erau la una privata.

Lumea piticilor, preturi uriase

Cu toate ca ofera mai multe facilitati comparativ cu o gradinita de stat, cele particulare au preturi destul de piperate. De la cateva sute de lei pe luna pana la cateva mii. Chiar si in cazul celor cu preturi mai mici, acestea pot creste daca parintii opteaza pentru un program prelungit sau complet, pana seara tarziu.

O gradinita care se situeaza in categoria celor cu preturi joase, la nivelul pietei, este Rainbow Kids, , cu predare in limba engleza, care ofera si un program afterschool. Astfel, pentru program scurt (07.30-12.00), parintii trebuie sa achite o taxa lunara de 600 de lei, care se dubleaza in cazul unui program prelungit (07.30-19.00). Copiii au acces la cursuri de balet, dans sportiv, decupaj, jocuri didactice, origami sau pictura.

Citeste si:
Ce spune Ludovic Orban despre dublarea alocatiilor copiilor
Orban, despre dublarea...

Foto: britishschool.ro.

La cealalta extrema sunt gradinitele care au preturi ce pot fi usor comparate cu cele de la universitatile particulare. Un exemplu este gradinita British School of Bucharest, la care taxa perceputa anual este de cel putin 18.000 de euro, plus taxa de inscriere de 1.000 de euro. Taxa include anumite activitati extrascolare, masa, dar si asigurarea medicala.

O alta gradinita de renume, insa cu preturi la fel de piperate, este International School of Bucharest, care are un sediu in Pipera si altul in Pantelimon. Gradinita impune o taxa anuala de 4.450 de euro pentru programul scurt (8.30-12.00) si 5.450 de euro pentru programul normal (8.00-15.00).

Citeste si:
Proiect: Concediu de crestere a nepotului pentru bunici
Proiect: Concediu de crestere...

Pentru parintii grijulii, unele gradinite ofera parintilor posibilitatea de a-si supraveghea online copiii. O astfel de gradinita este The Little Artist, cu predare in limba engleza si germana,, care are instalate 20 de camere video. Intr-o grupa sunt admisi doar 15 copii, iar tariful variaza intre 1.050 lei pentru program scurt (8.00-12.30) pana la 1.420 lei pentru program lung (8.00-18.30).

Sursa foto: Gradinita/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile