Veniturile personalului din sanatate ar putea fi majorate din a doua jumatate a acestui an, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, precizand ca ministerul va colabora cu Federatia Sanitas inclusiv pentru reglementarea acordarii sporurilor salariale.

Ministerul Sanatatii informeaza, marti, dupa protestul Federatiei Sanitas, ca au fost identificate solutii pentru majorarea sporurilor salariale si a veniturilor din sistem, scrie Mediafax.

"Ca ministru sustin majorarea veniturilor personalului din sanatate, ca mod de a asigura o buna functionare a sistemului sanitar. Dupa acordarea unei majorari de 100 de lei, inca de la inceputul anului 2015, vom colabora cu Federatia Sanitas astfel incat sa reglementam in mod pozitiv acordarea sporurilor salariale, iar din a doua jumatate a anului sa putem veni si cu o majorare a veniturilor", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Demnitarul a precizat ca va sustine demersurile federatiei sindicale privind elaborarea si aplicarea unui nou regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

Totodata, MS va supune dezbaterii publice, saptamana aceasta, conditiile de exercitare in regim independent a profesiilor de asistent medical generalist, moasa, asistent medical in spitalele publice. MS precizeaza ca au fost analizate si celelalte revendicari ale sindicalistilor, privind reglementarea functionarii retelei de medicina scolara, repectarea normativelor de personal si asigurarea unei finantari adecvate a unitatilor sanitare publice de stat.

Federatia Sanitas arata, intr-un comunicat, ca dupa protestele de marti s-a stabilit o intrevedere cu ministrii Nicolae Banicioiu, Rovana Plumb si Eugen Teodorovici, in 15 aprilie, de la ora 14.30. De asemenea, in aceeasi zi va fi convocat Consiliul National Tripartit pentru rezolvarea situatiei contractului colectiv de munca la nivel de sector de activitate "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare".

Nicolae Banicioiu: Anul...
Citeste si: Banicioiu: Anul viitor va creste bugetul alocat pentru medicamente

Sindicalistii spun ca in cadrul discutiilor de marti li s-a transmis ca pana in data de 31 mai 2015 va fi supusa dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajatilor din sistemul bugetar, iar pana in 15 mai va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

"Tot in luna mai va fi emis ordinul privind reglementarea calitatii de persoana fizica independenta a sistemului medical. Incepand cu 1 iulie 2015, ministrul Sanatatii s-a angajat sa identifice solutii pentru asigurarea cresterii veniturilor salariatilor din sistem", se arata in comunicatul Federatiai Sanitas.

Sindicalistii Federatiei Sanitas au protestat, marti, la sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor, cerand cresterea veniturilor tuturor angajatilor din sanatate si din asistenta sociala, acordarea sporurilor si finantarea adecvata a unitatilor sanitare de stat.

Protestatarii au reclamat ca reprezentantii celor trei ministere nu au gasit nici pana in prezent solutii pentru revendicarile lor, care vizeaza in principal cresterea veniturilor tuturor salariatilor din sistemul sanitar, de asistenta sociala si asistenta medico-sociala, elaborarea unui nou regulament de sporuri, definitivarea si punerea in aplicare a legislatiei de salarizare specifica sistemului sanitar si de asistenta sociala. La fiecare dintre cele trei ministere s-au adunat aproximativ 100 de sindicalisti, care au protestat aproximativ doua ore.

Noi categorii de personal...
Citeste si: Noi categorii de personal medical vor primi salarii marite cu 25 %

Protestatarii au scandat "Demisia", "Hotii", "Mincinosii", "Rusine sa va fie" si lozinci impotriva Guvernului, solicitand demisia ministrului Sanatatii. Acestia au afisat pancarte pe care scria "Respect si demnitate pentru sanatate".

Protestatarii au mai cerut asigurarea unei finantari adecvate a unitatilor sanitare de stat, reglementarea functionarii retelei de medicina scolara, respectarea normativelor de personal si rezolvarea situatiei contractului colectiv de munca pentru sectorul "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare" de catre Consiliul National Tripartit.
Reprezentantii Federatiei Sanitas acuza Ministerul Sanatatii ca nu respecta prevederile acordului incheiat in 7 aprilie 2014 si sustin ca negocierile purtate la semnarea acordului cu reprezentantii MS, dar si cu cei ai Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, nu si-au gasit o rezolvare favorabila pana in prezent.

Sindicalistii atrag atentia reprezentantilor celor trei ministere ca tergiversarea rezolvarii problemelor care persista de mult timp in sistemul sanitar va duce atat la proteste sindicale organizate sau spontate, cat si "la o stare ampla de nemultumire a beneficiarilor serviciilor oferite de catre unitatile sanitare de stat". Federatia Sanitas anunta, la sfarsitul lunii octombrie 2012, ca in urma discutiilor cu premierul Victor Ponta s-a stabilit ca din ianuarie 2015 sa fie majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajatilor din sanatate si din asistenta sociala, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, asa cum se discutase in iunie, la Ministerul Finantelor.

Medicii pun halatele in cui...
Citeste si: Medicii pun halatele in cui pe 1 septembrie


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
MedLife reclama statul roman la Consiliul Concurentei