Interzicerea fumatului in spatiile inchise, fapt deja stipulat de legislatia in vigoare, se bucura de cea mai mare sustinere (cu peste 90 % acord total sau partial) si reprezinta in fapt asumarea la nivel individual a normelor legale. Peste 80% dintre respondenti sustin, prin acord total sau partial, interzicerea fumatului in spatiile deschise – locuri de joaca pentru copii, in parcuri, in curtile scolilor si liceelor.

“Efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii sunt arhicunoscute. Adultul tanar este cel mai expus la riscul de a deveni fumator. Conform studiului, varsta medie la care romanii incep sa fumeze este de 19 ani, in conditiile in care 44% dintre respondentii fumatori au devenit fumatori in jurul varstei de 18 ani iar 36% intre 18 si 20 de ani. Avem nevoie de politici publice solide, bazate pe preventie si de implicarea cat mai multor actori socio-medicali pentru a asigura sanatatea populatiei", a declarat Dr. Anca Stefan – presedinta Asociatiei React

In ceea ce priveste interzicerea vanzarii produselor din tutun in magazinele aflate la mai putin de 250 de metri de scoli, licee, universitati si spitale se remarca o atitudine pozitiva din partea respondentilor. Astfel, 78 % dintre cei chestionati se declara "pentru" interzicerea vanzarii in apropiera scolilor si liceelor, 69% in apropierea spitalelor si 66% in apropierea universitatilor, ceea ce denota o atentie sporita pentru protejarea copiilor si a tinerilor in general, precum si a bolnavilor.
Mai mult, datele arata ca 20% dintre respondentii nefumatori sau fosti fumatori declara ca locuiesc impreuna cu cineva care fumeaza in interiorul locuintei, iar 11 % sunt expusi la serviciu la fumul de tigara al colegilor mai mult de 1 ora pe zi.

Ambitia si vointa, cheia pentru renuntarea la fumat

15% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat la fumat in ultimul an. Ca metode utilizate pentru renuntarea la fumat 94% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat brusc, printr-un efort de vointa. Reducerea treptata a numarului de tigari a fost utlizata ca metoda de renuntare la fumat de doar 5% dintre fostii fumatori.

Citeste si:

In acelasi timp, grupa de varsta 18-25 de ani manifesta rezistenta cea mai mare la masurile anti-fumat. Interzicerea fumatului in locatii frecventate de acestia (baruri si spatiile deschise ale universitatilor), cat si in masina personala sau pe strada sunt propuneri care se bucura de o sustinere de pana la 30% in cazul barurilor si 46% in cazul spatiilor deschise din universitati.

Cercetarea a fost realizata de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala, la solicitarea Asociatiei React. Interviurile au fost realizate telefonic, iar studiul a fost realizat pe un esantion aleator de 1067 de persoane, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de 18 ani si peste. Structura esantionului a fost asigurata prin generarea aleatoare a numerelor de telefon. Marja de eroare este de ±3.00%, la un nivel de incredere de 95%.