1 Mai 2015

Ambasadori noi: Emil Hurezeanu, in Germania si George Maior, in SUA



Emil Hurezeanu (foto) este propus pentru functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar in Germania, iar Adrian Cioroianu pentru cea de ambasador, Delegat permanent pe langa UNESCO.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului a aprobat o serie de propuneri de rechemare/numire de ambasadori, "in conformitate cu prevederile constitutionale (art. 91 al. 2 din Constitutia Romaniei) privind numirea/rechemarea reprezentantilor diplomatici ai Romaniei si in baza consultarilor cu primul ministru si cu ministrul Afacerilor Externe", scrie Mediafax.

Intre propunerile de numire mentionate in comunicat se numara cea a lui Emil Hurezeanu - ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Federala Germania si cea a lui Adrian Mihai Cioroianu - ambasador, Delegat permanent pe langa UNESCO. "In privinta numirilor, conform reglementarilor si cutumelor in materie, urmeaza solicitarea agrementului statelor/organizatiilor aferente si audierile in Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire", precizeaza sursa citata.

George Maior, propus pentru functia de ambasador in SUA

Fostul director SRI George Maior este propus pentru functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar in SUA, presedintele Klaus Iohannis aproband propunerea de numire in acest post. Functia de ambasador in SUA a fost asigurata pana acum de Iulian Buga, acesta fiind rechemat de la post. Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, seful statului a aprobat totodata propunerea de numire a lui Iulian Buga in functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Suediei.

"In privinta numirilor, conform reglementarilor si cutumelor in materie, urmeaza solicitarea agrementului statelor/organizatiilor aferente si audierile in Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire", precizeaza sursa citata. George Maior si-a dat demisia de la conducerea Serviciului Roman de Informatii pe 27 ianuarie. El a detinut functia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Roman de Informatii la data de 4 octombrie 2006. Anterior desemnarii sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind si presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala din Senat.

In perioada 2000-2004 a fost secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale. In aceasta calitate a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic. Intre anii 1992 si 1997 a lucrat ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate si la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 pana in anul 1999 a indeplinit functia de Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Dublin, Irlanda. In anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador in Ministerul Afacerilor Externe.
Sursa foto: Mediafax Foto



Citeste si