1 Mai 2015

Primul 1 mai romanesc: cand si cum a fost sarbatorit



In fostele tari comuniste, ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice. Regimurile comuniste incercau sa instrumenteze politic o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale, scrie Mediafax.

De asemenea, nazistii au avut tentative de uzurpare a acestor traditii. Ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare a comunitatii nationale germane, promitandu-se construirea unui socialism national, in centrul caruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc.

In Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in 1890, iar, in timpul comunismului, aceasta sarbatoare a fost marcata, ca si in alte tari comuniste, de manifestari propagandistice. Dupa revolutia din decembrie 1989, timp de mai multi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sarbatorita prin festivitati propagandistice, insa a fost marcata prin evenimente sociale, in aer liber.

Si anul acesta, ziua de 1 mai este libera pentru salariatii din sectorul public. Aceasta zi este legata de weekendul 2-3 mai, intreaga perioada alcatuind asa-numita "minivacanta de 1 mai". Printre tarile care sarbatoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numara si Germania, Belgia, Croatia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.



Citeste si