13 Mai 2015

Cine ar trebui sa plateasca impozit pe bacsis si sa dea bon. Preotii si manelistii, principalii vizati



Lautarii, manelistii, floraresele, menajerele, ca si prestatorii de servicii de ingrijire personala in unitati specializate ori la domiciliu primesc plati informale, dar pentru acestea nu emit bonuri fiscale. Impozitul pe bacsis ori pe restul neridicat de client pare sa fie „rezervat“ doar ospatarilor si vanzatorilor din magazine.

In realitate, insa, exista mai multe categorii de agenti economici care ar trebui sa emita bonuri fiscale pentru sumele incasate ca bonus.

Adevarul“ propune o trecere in revista a celor care ar trebui sa plateasca impozit pe bacsis. Pe scurt, este vorba despre persoane fizice care ar trebui (si nu sunt) autorizate si, mai mult, incaseaza bacsisuri care ar trebui (si nu sunt) fiscalizate, cum ar fi lautarii, manelistii, floraresele, menajerele, coafezele, frizerii, manichiuristele sau prestatorii de diverse servicii la domiciliul clientului.

Si in cazul acestora, ca la ospatari sau vanzatori, ar trebui sa existe un registru de bani personali, iar sumele primite in plus sa fie reflectate in bonurile fiscale emise in ziua respectiva.

Impozit pe bacsis. Manelistii, evazionistii perfecti

Normele in vigoare inca de la 1836 (primul Cod Comercial) claseaza activitatile de cultura-spectacole la categoria „fapte de comert“, care trebuie autorizate. Or, manelistii nu au nici macar astfel de autorizatii (deci sunt pasibili de confiscarea banilor), cu atat mai putin ar putea sa-si fiscalizeze bancnotele pe care le primesc in timpul prestatiilor. Ei sunt, astfel, „evazionistii perfecti“, a explicat, pentru „Adevarul“, consultantul fiscal Emilian Duca.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro.



Citeste si