Numarul locurilor de munca vacante a crescut in primul trimestru al anului, fata de precedentele trei luni, cu 5.400, la 45.100, astfel ca rata locurilor de munca vacante a urcat cu 0,12 puncte, la 1,03%, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS), conform Mediafax.

"Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,13%) si in alte activitati de servicii (2,55). In industria prelucratoare s-au concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (12,0 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,10%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7,8 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,5 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,2 mii locuri vacante in invatamant", arata INS, intr-un comunicat.
La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15%), respectiv in industria extractiva (0,26%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare si industria extractiva (100 locuri vacante pentru fiecare in parte).
Prin comparatie cu trimestrul precedent, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale ratei locurilor de munca vacante, cele mai semnificative fiind in cele de informatii si comunicatii (0,41 puncte procentuale), respectiv in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (0,35 puncte procentuale).

Acelasi trend ascedent s-a observat si in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri regasindu-se in activitatile din industria prelucratoare (1.400 locuri vacante), respectiv constructii (800 locuri vacante).
Usoare diminuari atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au observat in invatamant (-0,07 puncte procentuale, respectiv 200 locuri vacante), urmate de intermedieri financiare si asigurari (-0,02 puncte procentuale, respectiv 10 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in activitati de spectacole, culturale si recreative (+0,67 puncte procentuale), respectiv in transport si depozitare (+0,61 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevanta a fost observata in industria extractiva (-0,21 puncte procentuale).

Citeste si:
Lidl deschide un nou magazin în București și face angajări
Lidl deschide un nou magazin...

"Numarul locurilor de munca vacante a crescut in administratia publica (+1,7 mii locuri vacante), respectiv in transport si depozitare (+1,5 mii locuri vacante), iar in invatamant (-0,3 mii locuri vacante) s-a observat cea mai relevanta scadere", potrivit INS.
In trimestrul I 2015, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,4%, respectiv 13.600 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,51 puncte procentuale, respectiv 100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevanta crestere s-a inregistrat atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante in randul ocupatiilor de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,29 puncte procentuale, respectiv 1.800 locuri vacante).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata cat si numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai semnificative cresteri in ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,58 puncte procentuale, respectiv +1.600 locuri vacante), respectiv de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (+0,24 puncte procentuale, respectiv +1.700 locuri vacante).

Diminuari usoare atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -10 locuri vacante).
Pe ansamblul anului trecut, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,89%, mai mare cu 0,17 puncte procentuale fata de 2013, iar numarul mediu al locurilor de munca vacante a crescut cu 7.900, la 38.500.

Citeste si:
Importurile de ţiţei ale României s-au majorat cu 30,5% în primele...
Importurile de ţiţei ale...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri