Comisia mixta a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si a Politiei Romane va analiza modul in care au fost urmate procedurile in cadrul operatiunii de salvare si se vor lua masuri daca se constata ca nu s-au respectat toti pasii, a declarat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, potrivit Mediafax.

El a precizat ca la fata locului au fost multi oameni cu experienta si totusi nu au putut sa previna sinuciderea. Echipele de salvare si-au inceput misiunea joi, in jurul orei 11.00, cand femeia s-a urcat pe blocul de opt etaje, de pe strada George Enescu, amenintand ca se arunca. Femeia ar fi fost afectata de moartea unicului ei copil, o fata care murise de cancer, si ar fi avut si probleme psihice, fiind internata in trecut pentru depresie.

Timp de peste 30 de ore, negociatorii Politiei Capitalei au incercat sa o convinga sa renunte la gestul sinucigas, in timp ce pompierii mobilizati la fata locului au incercat la randul lor sa intervina. Astfel, desi in Bucuresti nu mai exista o platforma speciala pentru prinderea victimei in astfel de situatii, a fost adusa una din Arges, cu o ora si jumatate inainte ca femeia sa se arunce. Platformele de acest fel, ca niste perne, se inalta cu 25 de metri si pot suporta pana la 100 de kilograme, a precizat Raed Arafat.

Citeste si:

Insa de fiecare data cand pompierii incercau sa faca vreo manevra pentru a pregati platforma, femeia devenea agitata si se vedeau nevoiti sa renunte, a mai spus Raed Arafat. El a mai precizat ca aceste perne speciale trebuie umflate chiar la locul unde urmeaza a fi folosite.

Raed Arafat a mai mentionat ca la Bucuresti a existat o astfel de platforma din 1980, care a fost casata dupa 1990. Pe de alta parte, platforma de salvare a fost adusa la timp, din Arges, dar nu a putut fi folosita. In restul tarii, cele mai vechi platforme sunt din 1977, si numai doua au fost achizitionate dupa 1990, acestea aflandu-se la Iasi si Craiova.

Potrivit unor surse din Politie, negociatorii au incercat neintrerupt sa o convinga pe femeie sa coboare, inclusiv aducandu-i banii pe care spunea ca ii datoreaza la intretinere si aducandu-l pe bloc pe sotul ei. Femeia s-a aruncat, insa, vineri, dupa ora 18.00. Inainte de a se urca pe cladire, femeia ar fi anuntat-o pe casiera blocului ca doreste sa moara pentru a-si revedea fiica.

Sursa foto: Mediafax Foto