Protest in Piata Victoriei: peste 3.000 de angajati din administratia locala ies in strada miercuri

Aproximativ 3.000 de angajati din administratia publica locala vor participa, miercuri, la un miting de protest in Piata Victoriei, au anuntat, marti, liderii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), amenintand in plus cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat.

Mitingul FNSA va incepe la ora 10.00, la actiunea de protest fiind asteptati sindicalisti din aproape toate judetele tarii. Revendicarile functionarilor din administratia publica locala vizeaza reglementarea si liberalizarea acordarii, din 2015, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, precum si cresteri salariale pentru salariatii din administratia publica locala sau aplicarea, din acest an, a Legii 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, relateaza Mediafax.

"Mitingul de maine este un alt pas dupa greva de avertisment si greva generala de o zi. Dupa parerea mea, va urma si pregatirea pentru greva generala pe perioada nedeterminata. Spun asta pentru ca, stiind ce se intampla la nivel guvernamental, stiu ca nu vor da curs revendicarilor, care oricum sunt de prea mult bun simt si care sunt doar doua", a declarat vicepresedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.

Prim-vicepresedintele FNSA, Gheorghe Morar, a declarat ca la actiunea de protest de miercuri vor participa functionari publici din primarii, consilii judetene si din institutii subordonate acestora. "Nu am cerut venituri exorbitante, ci doar sa avem asigurata ziua de maine. De la 1 iulie, asa cum stiti, salariul minim pe economie va fi majorat, ceea ce inseamna ca 63 la suta dintre angajatii din administratia publica locala vor fi remunerati cu salariul minim pe economie. Este o stare inacceptabila, pentru ca vom ajunge ca trei sferturi din angajatii din primarii sa fie la limita subzistentei", a precizat Gheorghe Morar.

Lierii sindicali au spus ca in cazul in care dupa aceasta actiune de protest Guvernul Romaniei va adopta "aceeasi atitudine sfidatoare" fata de problemele salariatilor, FNSA va demara procedura pentru organizarea urmatoarei actiuni de protest stabilita, respectiv greva generala pe termen nelimitat in administratia publica locala.

Citeste si:
Angajatii din administratie anunta declansarea grevei generale
Angajatii din administratie...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Potrivit acestora, la actiunea de strangere de semnaturi pentru declansarea grevei generale ar urma sa participe si alte federatii din acest sector de activitate, existand deja un protocol incheiat in acest sens. FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora. De asemenea, peste 32.000 de functionari din administratia publica locala, din 36 de judete, au facut, in 30 aprilie, greva generala de o zi, ei solicitand cresteri salariale de 10 la suta si acordarea tichetelor de masa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri